Германия предупреждава за дестабилизиращата роля на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия може да се превърне в дестабилизиращ фактор в арабския свят, счита международната разузнавателна агенция на правителството на Германия (BND). Според някои медии това твърдение е много изненадващо, като се има предвид, че страната се смята за западен съюзник.

"Предишната дипломатическа предпазливост сред по-възрастните лидери в кралското семейство се заменя с нова импулсивна политика на намеса", гласи нота от BND, цитирана от Die Welt, позовавайки се на участието на кралството в конфликтите в Сирия, Ливан, Бахрейн, Ирак и Йемен.

Фактът, че Саудитска Арабия се опитва да се позиционира като лидер на арабския свят може да доведе до нестабилност в региона, посочва агенцията.

Според BND, новият министър на отбраната Мохамед бин Салман – Саудитски престолонаследник, втори по ред за престола, би могъл да застраши отношенията на кралството с регионалните съюзници, опитвайки се да затвърди позицията си в кралското наследяване, информира нотата.

Концентрацията на толкова много власт в ръцете на принц Мохамед "носи латентен риск, че в опита си да се затвърди в линията на наследяване, може да предизвика гнева на други членове на кралското семейство или населението със скъпи мерки или реформи, а също да внесе напрежение в отношенията с приятелските страни и съюзници в региона ", заявява германската разузнавателна агенция.

Смята се, че принц Мохамед е играл ключова роля в решението на Саудитска Арабия да се намеси в гражданската война в Йемен тази година, припомня "Телеграф". Вестникът отбелязва, че това е "необичайна оценка" на BND защото близкоизточната държава, се смята за съюзник на Запада.

Станете почитател на Класа