Москва показа супероръжие: „Убиецът на танкове“ в действие

Най-новият руски противотанков ракетен комплекс „Хризантема“ е способен да открива и унищожава „невидим“ цели – скрити зад димни завеси или други прегради. Това го прави уникален и най-добър в света – други подобни ракетни комплекси нямат такава система.

От производителя – „Саратовски агрегатен завод“ демонстрираха пред журналисти от тв канала „Звезда“ как „Хризантема“, която е наречена „убиец на танкове“, открива целта през плътна димна завеса. Вместо мишена на военния полигон бе използван обикновен микробус. „Хризантема“ лесно откри и порази целта.

„Визуално не виждаме целта, но тя се появява на екрана на монитора. Целта е открита и може да бъде унищожена“, разказва шефът на разработчиците Максим Максимов.

Според експертите тайната се крие в уникалната радиолокационна система на противотанковия комплекс.

„Ако целта не се вижда, съществуващите днес противотанкови средства, с изключение на „Хризантема“, не могат да стрелят. Каквато и мощ да имат, те просто не виждат целта. На Запад създават локационни средства в късовълновия обхват. Но ние ги изпреварихме по този въпрос още преди 15 години“, разказва генералният конструктор от „НПК Конструкторско бюро по машиностроене“ Валерий Кашин.

„Хризантема“ може да противостои едновременно на пет танка. Пред тв „Звезда“ ракетата от комплекса проби танкова броня с дебелина 118 сантиметра.

 

Епицентър

Станете почитател на Класа