Вече знаем за Хилари

След вота в Ню Йорк стана ясно, че Хилари Клинтън е сигурната кандидатка на демократите за президентската номинация. Въпреки успехите на Тръмп обаче, все още не се знае срещу кой републиканец ще се изправи тя.

 

 

 

 

Новината от изборната вечер в Ню Йорк е само една. И това е облекчението в екипа на Хилари Клинтън, което се почувства осезаемо. Всъщност едва ли някой сериозно се е съмнявал в това, че дългогодишната сенаторка ще спечели категорично в "своя щат". Само че изборните резултати през изминалите месеци показаха, че нищо не е сигурно, дори и за бившата "първа дама".

 

Ако преднината й пред Бърни Сандърс беше останала доста под 10%, и бездруго накърненият имидж на бившата външна министърка щеше да пострада допълнително. Затова й беше нужна подчертано категорична победа в щата, който тя нарича своя родина. Това беше много важно и за запазването на оптимизма сред нейните поддръжници. Действително за Клинтън гласуваха доста повече хора, отколкото за съперника й, но многобройните малки победи на самообявилия се социалист Бърни Сандърс оказаха влияние. Много от поддръжниците на Клинтън изглеждаха сякаш вече твърде уморени и отчаяни. Те си признаваха, че сегашната ситуация доста им напомня за 2008, когато неизвестният дотогава Барак Обама изведнъж постигна нещо нечувано, побеждавайки "империята Клинтън". Прокрадваха се и съмнения, че с бунтарския си имидж и многото енергични и млади свои поддръжници Сандърс би могъл да повтори този успех.


Развълнуваната Клинтън

 

Всичко това обяснява голямото облекчение, настъпило сред поддръжниците на Клинтън. С френетични викове те посрещнаха новината за успеха й. Залата в хотел "Шератон", където тя бе приветствана, беше сякаш наелектризирана. На всички бе повече от ясно, че тъкмо Ню Йорк е решаващият лакмусов тест – ако Клинтън не бе успяла да извоюва там категорична победа, успехът й на президентските избори през ноември също би бил под въпрос. И то без значение кой ще е републиканският кандидат, застанал срещу нея. Съответно осезаемо беше и облекчението на самата Клинтън, която видимо развълнувана благодари на своите привърженици – в това число на многобройните жени, които самоотвержено се бяха борили в подкрепа на кандидатурата й.

 

Сега Хилари Клинтън наистина се завърна на огромната политическа сцена и с мощния импулс, получен от Ню Йорк, тя едва ли би могла да бъде спряна по пътя й към официалното номиниране за кандидат-президент на Демократическата партия.

 

 

Инес Пол

 

Републиканците пред тежка криза

 

При републиканците нещата са по-сложни. Независимо от категоричната победа на Доналд Тръмп, дори и след тези предварителни избори остава неясно какво ще реши неговата партия на предстоящия конгрес. С други думи: ситуацията остава непроменена. Знае се само едно: че конгресът на републиканците ще се проведе от 18 до 21 юли в Кливланд, щата Охайо. Делегатите там ще трябва да вземат окончателно решение дали да приемат волята на избирателите от предварителните избори, или да номинират друг кандидат, с което обаче биха вкарали партията в сериозна криза на доверието.

 

Хилари Клинтън знае твърде добре колко трудна е тази дилема. След победата си в Ню Йорк обаче на нея няма да й се наложи да се бори срещу кандидати от собствената си партия. Сега тя може спокойно да се съсредоточи над предстоящата битка с републиканците. И без друго не й остава твърде много време.

Станете почитател на Класа