Най-четени статии:

от нета

Intercept: Лъжа след лъжа за Русия

На 22 септември крупните американски СМИ и телевизии посветиха стотици страници в изданията си за това, че Русия се е опитала да хакне избирателните системи на САЩ в 21 щат, позовавайки се на изявленията на Министерството на националната сигурност на САЩ и поставяйки с това под съмнение легитимността на президентските избори през 2016 г.

 

Според журналиста Глен Гринвалд, още малко било останало и можело да се започне да се иска резултатите от изборите да не се признаят за действителни.

 

«Но кое в тази история не е както трябва? — пита журналистът в статията си за  The Intercept. — Само един нюанс:  историята е лъжлива».

Отначало  The Associated Press опроверга факта на взлом на избирателната система на Уисконсин.

 

След това подобно изявление направи секретарят на щата Калифорния …

 

Така цялата «тази история напълно стана ясна — нямало е взлом»…

 

Например, през юни няколко сътрудници на CNN се наложило да бъдат уволнени, поради напълно измислените истории за връзките на съветника на Тръмп Антъни Скарамучи с руски инвестиционен фонд.

 

 

Журналистът цитира в статията си и други примери с подобни крупни СМИ, като например The Washington Post, Slate, Fortune, които били принудени да свалят статии и да пишат опровержения.

 

Всеки път подобни истории се превръщат във вирус, те формират гледната точка на читателите върху случващото се, а тези, които ги разпространяват почти винаги остават в сянка, дори когато ги уличат в лъжа, пише Гринвалд.

 

Според него, случващото демонстрира «атмосферата на невероятна небрежност и самозадоволство», която е установена в СМИ, когато става дума за Русия.


«Да се вижда зад всеки проблем Путин и неговата ръка — това вече е религиозна догма. 

 

Това разяснява хода на събитията, в противен случай всичко навлиза в тупик и снема отговорността за случващото се от много групи.

 

Затова СМИ и журналистите ще бъдат възнаграждавани, когато обвиняват Русия, дори, ако в края на краищата твърденията им биват развенчавани».

 

Не е шокиращо, ако една информация се опровергава. Ако това е отделен случай, винаги може да се извиним с човешкия фактор, но това съвсем не е «отделен случай», настоява Гринвалд. Точно обратното: това се случва отново и отново.
 
Провокативните антируски изявления се «раздуват безумно» от различни СМИ, но всички тези статии се основават на изявления на чиновници, които НЯМАТ доказателства.
Примери за подобно «фиаско» има много, самият Гринвалд нееднократно е писал за тях.
 

Станете почитател на Класа