Главният редактор на “WikiLeaks” Джулиан Асанж пред Democracy Now! (Видео)

Какво се случва с Джулиан Асанж?

Главният редактор на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж коментира за Democracy Now! последните изказвания на шефа на ЦРУ и споделя новости относно ситуацията си в еквадорското посолство в Лондон, където е политически емигрант от над пет години.

Субтитри : dokumentalni.com

 

DemocracyNow!

 

От 5 години и половина Джулиан Асанж се намира в еквадорското посолство, а междувременно САЩ и Великобритания дори отказват да потвърдят заповедта му за арест. По-рано тази година шведската прокуратура прекрати разследването си срещу Джулиан Асанж по обвинения в предполагаемо изнасилване, което създателят на „Уикилийкс“ отричаше и твърдеше, че е просто претекст за екстрадицията му в САЩ, където да бъде изправен пред съда по Закона за шпионажа.

Ейми Гудман от Democracy Now!: Говорим с Джулиан Асанж, който от над 5 години живее в малкото посолство на Еквадор в Лондон, където е получил политическо убежище. Джулиан, кажи ни как се развива твоят случай. Всъщност ти си затворен в посолството, защото си уплашен, че след като те екстрадират в Швеция, скандинавската страна ще те екстрадира в САЩ. Но Швеция свали обвиненията срещу теб.

 

Разкритията на Джулиан Асандж очевидно влияят зле на президентските шансове на Хилари Клинтън

 

Джулиан Асанж: Да, разбира се. Нямаше дело. Това беше, цитирам, „предварителното разследване“, което бе повторно подновено, въпреки че веднъж вече бе приключено. Но Съединените щати продължават да следят публикациите ни за ЦРУ. А назначеният от Тръмп за шеф на ЦРУ Майк Помпео и Правосъдният департамент на САЩ водят доста агресивна политика към нас и това се вижда не само от изявленията им, но и както знаем – и от вътрешна информация.

 

Защо те искат тук в Съединените щати? И каква роля играе Великобритания в момента? Искам да кажа, те не трябва да отговарят. Не е известно да има заповед за арест отправена към теб.

 

Е, Великобритания заяви, че няма нито да потвърди, нито да отрече, че е получила подпечатана заповед за екстрадиция. А САЩ от своя страна заявяват, че няма нито да потвърдят, нито пък да отрекат, че са издали подобна заповед.

 

Искам да се върнем към Майк Помпео и първата му официална публична изява като директор на ЦРУ. По-рано тази година той говори пред мозъчен тинк-танк във Вашингтон. Там той определи „Уикилийкс“ като „вражеска разузнавателна агенция“ – остър завой спрямо предходните му похвали към Уикилийкс. Ето какво точно каза той.

 

Майк Помпео: Време е да заявим какво точно е „Уикилийкс“ – недържавна вражеска разузнавателна агенция, която често е поощрявана от други държави като Русия… В действителност те не защитават нищо друго, освен собствената си знаменитост. Тяхната валута е „кликбейт“. Техният морален компас е несъществуващ. Тяхната мисия – личното им величие, постигнато чрез унищожаването на западните ценности.

 

Това е първото официално изявление на Майк Помпео като директор на ЦРУ. Той се изказва за теб и „Уикилийкс“. Какъв е твоят отговор?

 

Е, това е малко ласкателно, нали? Искам да кажа, че според него ние сме недържавна разузнавателна агенция. Това са думите му, които, разбира се, са напълно абсурдни. Медийните организации пазят своите източници, защитават тяхната самоличност – ако медиите си вършат работата, и публикуват материалите им. ЦРУ събира информация по друга причина – за целите на властта, за целите на своята собствена мощ – и след това не я публикува.

 

Затова целта на сдобиването с информация е нейното публикуване, поне така е с медиите и когато информацията е налична – тя се публикува, надявам се. Такъв е случаят с „Уикилийкс“. От друга страна разузнавателните служби събират информация с други цели и когато се сдобият с нея те не я публикуват. Така че, да… това е абсурдно. Мисля, че е и забавно. Всичко тръгна от изключителните ни публикации за ЦРУ. 

 

Най-новите ни разкрития се наричат „Vault 7“ („Трезор 7“ – бел.пр.). Много, много рядко се случва документ на ЦРУ да бъде пуснат в своята цялост. Всъщност не знам някога това да се е случвало, поне не и през последното десетилетие, с изключение на нашите публикации, правени през предишни години. Цялата ситуация е дълбоко унизителна за ЦРУ и показва агенцията като некомпетентна пред другите агенции и ФБР.

 

Беше ли…

 

А тя наистина е такава – опасно некомпетентна.

 

Беше ли изненадан от факта, че администрацията на Тръмп те атакува? Това е Помпео. Разбира се, Тръмп също атакува своите хора и има различни гледни точки по някои въпроси с тях, като Рекс Тилърсън, който наскоро го нарече „дебил“. Той дори не отрече това. Мислиш ли, че има разногласия и между Тръмп и Помпео? По време на кампанията си Тръмп заявяваше, че обича „Уикилийкс“ и искаше разкриването на електронните писма на Хилари.

 

Е, всеки обича „Уикилийкс“, когато публикуваме информация за политическите му опоненти. Искам да кажа, това е неизбежно. И когато започнем да пускаме информация за, например, разузнавателните агенции на Тръмп, отношението естествено се променя.

 

Има ли как да разберете дали има активно гранд жури, което се занимава с вашия случай в САЩ? И за хората, което не следят изкъсо ситуацията ви през последните пет години и половина в посолството – тя е в резултат на заповед за арест или е резултат на гранд жури, секретно гранд жури?

 

Правителството на САЩ и правителството на Великобритания се държат така, сякаш има разписан обвинителен акт. Това се разбира по отказа им да говорят за това, по отношенията им с нашите адвокати и т.н. Така че те или имат обвинителен акт, или имат виртуален такъв. Гранд журито е разширено и освен нашите публикации относно военните престъпления в Афганистан и Ирак – тези, за които се твърди, че са свързани с Челси Манинг, вече разглежда и публикациите ни за ЦРУ.

 

 

Станете почитател на Класа