Изтече германски доклад, предвиждащ падането на ЕС и възход на проруски блок до 2040 г.

Германия предвижда рухването на Европейския съюз (ЕС) през следващите две десетилетия, като страните, които ще решат да напуснат общността, ще се присъединят към блок от държави, свързани с Русия. Това произтича от таен документ на германското министерство на отбраната, получен от списание "Spiegel".

Озаглавен "Стратегическа гледна точка 2040", докладът очертава шест сценария за ЕС, като се започне от "биполярна Европа" - някои страни са в блок с Русия - до "многополюсна Европа", където някои държави приемат Руския политически или икономически модел, оспорвайки споразуменията за ЕС.

По този начин, един сценарий, наречен " Разпадащ се ЕС и Германия в реактивна позиция", описва "десетилетия на нестабилност и загуба на конкурентоспособност на ЕС в световен план", с напускането на няколко нации, след Великобритания. Друг сценарий, озаглавен "Западът срещу Изтока", предвижда присъединяването на изходящите държави към "Източен блок", очевидно загатване за групата съюзници на Москва от съветско време.

От друга страна, така нареченият "многополюсен" сценарий прогнозира увеличаване на екстремизма на континента, докато някои от членовете на ЕС ще изберат да се обърнат към "модела на руския държавен капитализъм". Всички тези сценарии, предвидени от Отдел "Планиране" на Министерството на отбраната, се считат за приемливи към 2040 г.

Докато Германия - икономически гигант на региона - прави подробни стратегически планирания, Великобритания, един от финансовите центрове на Европа, се справя с нейния изход от ЕС, процес, който ще се реализира в 2019 г. В същото време, десните партии в страни като Франция, Холандия и Австрия вече са обсъдили собствената си версия на "Brexit".

Станете почитател на Класа