Политикът от "Алтернатива за Германия", който прие исляма

Артур Вагнер е от т.нар. късни преселници от бившия СССР. Той е политик от крайнодясната "Алтернатива за Германия" и е приел исляма от дълбоко убеждение. Възможна ли е тази комбинация? Явно да.

 

 

 

 

 

Въпреки че има участия в медиите едва от десетина дни насам, по нищо не му личи, че току-що е бил гост в напрегнато едночасово телевизионно предаване: политикът Артур Вагнер от дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия", който е приел исляма от дълбоко убеждение, участва преди броени дни в телевизионното предаване на арабската редакция на Дойче Веле "Shabab-Talk".

 

Deutschland Arthur Wagner, AfD (picture-alliance/dpa/R. Hirschberger)

 

По пътя към студиото неговият смартфон звъни постоянно. Споделя, че "Шпигел", АРД и дори "Вашингтон пост" искали да го интервюират. Разбира се, заради това: политик от ислямофобска пратия приема исляма. Всички се питат: как се съчетават тези две неща?

 

Артур Вагнер разказва, че животът още отрано му е отредил ролята на аутсайдер. Израснал е в Урал в семейство от германското малцинство. "Ние бяхме прокажените", казва той. Завършил средното си образование в гимназия, където учели и много деца на партийни функционери като дъщерята на Борис Елцин. "Като германец там минавах за по-малоценен и от евреин", продължава Вагнер. "Имах неправилните родители и неправилното име. Още тогава изпаднах в криза на идентичността", споделя политикът, който след броени дни ще навърши 49 години.

 

Как става мюсюлманин?

 

Майка му е била музикантка, а баща му - програмист. Артур Вагнер казва, че като юноша винаги е слушал радиопредаванията на Дойче Веле. Следил е предаванията за религията и църквата. Все неща, коита са били нежелани в официална Русия и които въпреки това са били неделима част от ежедневието в региона, където е израснал. Там имало не само християни, но и мюсюлмани, които живеели от столетия в Урал. А преди 250 години в Урал пристигат и германски семейства - като преселници. Така там пристигнало и семейство Вагнер.

 

През 1990-те години Артур Вагнер, който в Русия следва математика в продължение на шест семестъра, решава да се върне в Германия като "късен преселник". Тук запчова да учи икономическа информатика. След завършването на университета започва да работи в една фирма, търгуваща със страни от бившия Съветски съюз. Остава там десет години. И тогава изпада в "кризата на средната възраст", както казва той самият. Артур Вагнер решава да стане пастор в един детски дом в новата си родина в Бранденбург. "Това са отрази добре на душата ми", разказва той.

 

Сега обаче с това всичко е свършено. Защото вече не е християнин. Сега Вагнер възнамерява да печели парите си в консултантска фирма, търгуваща със старата му родина Башкирия. Казва, че вече е пътувал 600 пъти до Уфа, столицата на Башкирия. Но не само по работа. Мнозинството в Башкирия изповядва сунитския ислям и именно там започва и неговият път към исляма.

 

По време на участието си в арабското предаване на Дойче Веле, Артур Вагнер говори за езотерични моменти. "Аз видях нещо (...) имах едно особено преживяване. Някой сякаш ми заговори." Политикът не пропуска да спомене и своята зодия Водолей, както и да разкаже нещо за т.нар. "седемгодишно обновление".

 

"Ще строя мостове между Европа и исляма"

 

Повечето мистици и езотерици, за разлика от Вагнер, са аполитични личности. Те смятат политиката за твърде рационална. Артур Вагнер обаче иска едновременно да бъде и мюсюлманин, и политик от "Алтернатива за Германия". Той отговаря положително на въпроса дали езотеричният му път към исляма е съвместим с политическите задачи. Казва, че като мисионер ще "строи мостове между Европа и исляма". После допълва, че иска да бъде "пазител". Религията е едната страна на Вагнер, а другата е "Алтернатива за Германия".

 

В телевизионното предаване той разпалено се противопостави на "рекламата на хомосексуалността и гейпарадите". Това не било добре за душата на децата. По време на разговора Артур Вагнер призова за затваряне на границите. "Защото Германия не може да понесе повече бежанци. Страната е на предела на възможностите си". В това отношение той застъпва абсолютно мнението на своята партия.

 

По отношение на вече живеещите в Германия мюсюлмани обаче той е на по-различно мнение от това на своята партия. Според него, ислямът вече е част от страната. И неговата партия трябвало да проумее това. Артур Вагнер споделя, че вероятно ще успее да обясни на съпартийците си начина, по който мислят мюсюлманите. От друга страна и мюсюлманите трябва да си отговорят на въпроса какво могат да направят за тази страна, смята той. Така Вагнер вижда ролята си на строител на мостове между "Алтернатива за Германия" и мюсюлманите.

 

Артур Вагнер признава, че засега е прочел само шест от 114-те сури на Корана. Иначе вече е натрупал първоначален опит в постенето. Казва, че му трябва още време, за да стане истински добър мюсюлманин. Сега иска да основе фондация, за да изпълни "мисията" си. Тази фондация трябва да бъде един вид мозъчен тръст "за душата, Бога и исляма", казва той.

Станете почитател на Класа