"Антисемитизмът в Полша се засилва"

"Антисемитизмът в Полша се засилва"
  • Written by:  Моника Сирадцка
  • Date:  
    16.02.2018
  • Share:

"В Полша има много хора с добра воля, които се грижат за еврейското духовно наследство. Но има и други, които хранят антисемитски предразсъдъци и напоследък вече не ги и крият" -

казва в разговор за ДВ полски историк.

 

 

 

 

 

Може ли новият полски закон за Холокоста да доведе до фалшифициране на историята?

 

Дариуш Стола: Формулировките на закона могат да ограничат историческите проучвания над най-драматичните моменти от 20-и век, свързани с престъпленията от времето на нацистката окупация. И не само това. Този закон би могъл да бъде прилаган и спрямо много други исторически периоди и случаи.

 

image

 

Критици на закона се опасяват, че някои от неговите разпоредби могат да бъдат използвани и срещу очевидци на престъпленията. Споделяте ли тези опасения?

 

Дариуш Стола: Някои водещи политици в Полша ни уверяват, че подобно нещо е невъзможно, но може да се окаже, че някой прокурор е на различно мнение. Ако например някой от оцелелите в Холокоста каже, че поляк е предал неговата сестра или майка на нацистите, това може да бъде изтълкувано като наказуемо деяние според новия закон. Аз не вярвам, че някой очевидец на събитията наистина ще бъде осъден по този начин, но би било достатъчно и това, че половин година ще го влачат по разни съдилища. Всичко това несъмнено би дискредитирало новия закон.

 

Как оценявате острите реакции на някои еврейски организации? Не са ли пресилени? Не се ли крият зад тях антиполски настроения?

 

Дариуш Стола: Често съм срещал хора, които са настроени срещу поляците – обикновено тези настроения вървят ръка за ръка с липса на познания за полската история. Тези хора генерализират, те хвърлят всички поляци в един кюп и са несправедливи спрямо моите сънародници. Съжалявам за това, но в същото време съм наясно, че съществуват и поляци, които имат силни антигермански, антиукраински и антиеврейски предразсъдъци. Тъжно е, че подобни хора се срещат както в парламента на Полша, така и в този на Израел. Там има депутати, които не са наясно с историята, но обичат да правят гръмки изявления.

 

Jedwabne Polen (Getty Images)

 

Антисемитски надписи и свастика върху каменната ограда на мемориала за жертвите на погрома в Йедвабне

 

Полският министър-председател Моравецки твърди, че нито един евреин в окупирана Полша не е можел да оцелее без помощта на местните хора.

 

Дариуш Стола: Има обаче и голям брой евреи, които сами са успели да се спасят – например с помощта на подправени документи за самоличност. Сред евреите, които са били преследвани от германците по силата на Нюрнбергските расови закони, е имало и много, които са били християни от първо или второ поколение. А тези хора са оцелявали и без да има нужда да бъдат укривани от местното население.

 

Стимулира ли сегашната обстановка в Полша антисемитските и ксенофобски настроения?

 

Дариуш Стола: Категорично да. През последните дни в интернет можеше да се види огромен прилив на омраза. Струва ми се, че много от хората, които преди са били изпълнени с предразсъдъци, сега са останали с впечатлението, че вече няма нужда да се крият и че нуждата да се защитава честта на Полша може да оправдае техните антиеврейски предразсъдъци. Антисемитизъм се среща във всички европейски страни. Във Франция например има повече случаи на осквернени еврейски гробища, отколкото в Полша. В Полша обаче в последно време има някои тревожни тенденции. Те сочат силно нарастване на антисемитските мнения и деяния. Изглежда сякаш антисемитите стават все по-самоуверени.

Professor Dariusz Stola, Direktor des Museums der Geschichte der polnischen Juden (M. Starowieyska)

 

Дариуш Стола, директор на Музея за история на полските евреи във Варшава

 

Смятате ли, че поляците не са водили достатъчно зряла дискусия за осмисляне на миналото си?

 

Дариуш Стола: Тъкмо обратното. Поляците имат големи постижения в тази сфера и в продължение на години са били пример за други страни в Централна и Източна Европа. Дебати като този около престъплението в Йедвабне* изобщо не са се състояли в други страни, макар че и там е имало нужда от подобни обсъждания. В цяла Полша има много хора, водени от добра воля, които се грижат за еврейското духовно наследство и се ангажират в сферата на образованието и културния живот. Но ние сме хетерогенно общество, редом с тях живеят и други, те имат антисемитски и дори расистки предразсъдъци, от които в последно време дори са престанали да се срамуват.

 

Дариуш Стола (род. 1963 г.), е полски историк, автор и преподавател. Той е директор на POLIN, Музея за история на полските евреи във Варшава.

 

 

* На 10 юли 1941 г. нееврейските жители на полския град Йедвабне изкарват всичките си еврейски съграждани на централния площад. Подлагат ги с часове на нечовешки изтезания, след което ги затварят в един обор и ги изгарят живи - Б. ред.

Станете почитател на Класа