Сагата с танкера БАДР (БДИН) – развитие и последствия

Редакцията на КЛАСА (www.classa.bg) се обърна за коментар по случая с насилствената смяна на собствеността на либийския танкер „БАДР", с последвала смяна на флага, извършени по инициатива и с прякото участие на българските морски власти (ИАМА), към капитан далечно плаване Никифор Герчев - председател на НПО „БУЛСАР". Той е и дългогодишен морски инспектор на Либерия и Маршалските о-ви, страни, под чието знаме плават кораби на около 25 % от световния търговски флот. През 2018 година той бе номиниран и определен за победител на „Световните морски Оскари" от Международната федерация по морско спасяване (IMRF) в категорията за цялостен (пожизнен) принос към морското спасяване и морската безопасност - изключително високо признание за български морски офицер. (https://international-maritime-rescue.org/newsletter/ archiveonline/2725-imrf-2018) (на английски, руски и други езици). Той нееднократно е бил консултант на Национална Следствена Служба по заплетени морски инциденти.

 

Ето неговия коментар:

 

За случая с неотдавнашната насилствена смяна на собствеността на упоменатия танкер, с последваща смяна администрацията на знамето от Либия на Панама, извършено по инициатива на държавната ни инспекция по корабоплаване – ИАМА, въвлекла и други структури в този неприятен акт, мога да споделя, че след ареста на танкера през ноември 2017 година, преобладаващата част от морската ни общественост изрази сериозни притеснения за начина по който се процедира с танкера БАДР от морската администрация на България-МТИТС. Този неприятен случай можеше много бързо да бъде приключен и танкера освободен, което щеше да избави българската държава от всякакви сериозни правни и финансови отговорности, каквито са сега надвиснали над България. В моята международна морска инспекторска практика не веднъж съм участвал в церемонии по смяна на собствеността на кораби и/или тяхното знаме. Това е специална процедура с участието на новите и стари собственици, банките, застрахователите, старата и нова морска власти. Имал съм случай, когато сме арестували гръцки кораб (Golden Sword) във Варна, за задължения за търговско спасителна операция, при това в момент, когато на летище Варна, Тодор Живков посрещаше гръцкия държавен глава. Тогава освободихме кораба веднага след като корабособственикът му внесе исканата от нас парична гаранция в размер на 110,000 щ.долара, не къде да е, а в „първокласна световна банка". Така можеше и сега да се процедира.


Не зная дали е предлагано от българската фирма Булгаргеомин на Либийската страна да решат спора си по съдебен път, като се внесат банкови гаранции и бъде освободен процесния танкер? Явно такава процедура е била неприемлива и негарантираща решение в полза на Булгаргеомин. Ако не е, то защо българската държавна морска администрация, респективно министър Ивайло Московски (комуто по нашето морско търговско законодателство - КТК, са възложени функциите на морска администрация) не е разпоредил на ИАМА да предприемат съответни мерки за освобождаване на българската държава от отговорност, за неправомерно задържане (реално повече от година!) на танкера? Имало е достатъчно основание да се приключи с неприятния инцидент, а не да се държи арестуван кораба. Държавната ни морска власт и много други институции са били информирани за нечестни действия при оформяне на документите за искане за арест! Сега ще трябва, да сърбат, това което са надробили.


Притежаваме копие от „Спешно Заявление" на Либийската страна, което е било разпратено до всички заинтересовани институции по света и в България.

 

Следва превод на писмото:

 

7

 

„Писмо до Съвместния военен комитет на Лойд, описващо подробно задържането на танкера GNMTC Badr
Танкерът GNMTC Бадр е арестуван в Бургас, България от ноември 2017 г. на основата на измамна ипотека според собствениците на Libyan Navigation Limited, дъщерно дружество на GNMTC.
Предполага се, че ипотеката е била изпълнена през септември 2017 г. от нотариус в Гърция, г-жа Йоанна Андреадакис, срещу дългове, дължими на българска компания Булгаргеомин ООД.
Сега г-жа Андредакис твърди, че е била измамена и е подала жалба до окръжния прокурор в Атина срещу лицето, за което смята, че е фалшифицирало документите.


Истинският собственик на Badr, Libyan Navigation Limited, е установил, че всеки опит за освобождаване на кораба бива посрещнат с обструкции, до степен че българската прокуратура е разпоредила наказателно разследване по въпроса.
Съгласно писмо, изпратено от либийските пристанища и президента на морската администрация Омар Алгаваши до Съвместния военен комитет на Lloyd's Market Association, видяно и от Tanker Shipping and Trade (вж. По-горе), на неотдавнашна среща между представителите на собственика и представителите на притежателите на измамната ипотека, последните изглеждат загрижени за законосъобразния процес.


Те признаха, че не са получили валидна претенция, но това не е от значение:


"... те контролираха местната полиция и съдебната система и корабът няма да бъде освободен с конвенционални средства и че те ще нарежат кораба на скрап, където се намира и ще получат 5 милиона долара като стойност на скрапа", съобщава г-н Алгаваши в писмото.
Писмото е копирано до различни български власти, включително до българския посланик в Лондон, до българския първи секретар по правосъдието и вътрешните работи и до председателя на Управителния съвет на Българската корабоплавателна камара, между други.

 

 

Има и други доказателства за съмнителни действия - с Решение на Бургаския окръжен съд на от 21 декември 2018 г., е отменено постановлението на ЧСИ като незаконно, а с второ Решение от 02 януари 2019 на Върховния административен съд, пък се отменя окончателно решението на първа инстанция на Бургаския административен съд и се постановява корабът да бъде освободен от наложения му от "Морска администрация" арест. Обясненията на ИАМА, че решението на ВАС е взето след като вече танкерът е напуснал Бургас, са приказки за невежи, а нека самите те да оценят собствените си професионални достойнства през тази наивна тяхна призма. М.Вн.Р., по този казус е действало своевременно и загрижено, а защо не е взето предвид тяхното отношение, не в ясно.


МТИТС и неговата ИАМА (Изпълнителна агенция морска администрация) всъщност не са морска администрация (Maritime administration), a Държавна морска власт (State shipping Authority). По дефиниция „Администрация" е Правителството, което е възложило функциите си на Министъра на МТИТС. Не за първи път ИАМА се вземат за държава в държавата, боравят с фрази и цитати, които от некомпетентните органи на различните институции, се приемат за верни, а в същност са изявления, присъщи на студенти първокурсници. Така те ликвидираха морската спасителна служба, в полза на частни чуждестранни корпоративни интереси, а сега обявиха съмнителна процедура за частни влекачи, които да изпълняват държавни морско спасителни функции, като същите всъщност са част от системата на националната ни сигурност и вътрешен ред, но това е друга тема.


Сигнали за нередности от правен и друг характер са подавани многократно, без съответна реакция, което логично доведе до този вече международен правен морски гаф. Замесването на Гранична полиция в тази каша е абсурдно и съм уверен, че те не биха предприели подобна акцията на своя глава, някой от някъде им е разпоредил. Министърът на МВР да си каже кой е ... Скептично приемам безспорното наличие на насилствено извеждане на капитана и екипажа от кораба за което се твърди, че е упражнено с недопустимо използване на физическа сила. Познавам шефовете на ГП от около 15 години и съм констатирал тяхната компетентност и стриктно изпълнение на служебните им задължения, а сегашният Главен комисар е и морско лице, лично участвал в редица миграционни и други операции в чужбина. Ще бъде крайно нечестно ГП да „изсърба кашата" забъркана от ИАМА на МТИТС, естествено инициирана „от горе". ГП и ВМС са структурите, за които се знае, че действат спазвайки законовите разпоредби, а случаят с БАДР е „телефонен".


Убеден съм, че за България, сега ще последват непредвидими неприятности от международен характер. На сцената все още не са се появили адвокатите на застрахователя, който не е някакво махленско застрахователно дружество, а авторитетния Ллойдс; Възможно е да бъдат канцелирани посещения в нашите пристанища на пътнически лайнери, на други търговски кораби, да се обявят за опасни зони нашите пристанища и какво ли още не. Този път тези които забъркаха този скандал, не могат да се спасят чрез бушони, защото световната морска общественост и медии разпространиха информацията за скандала по целия свят. Сега и Международната морска организация може да се сезира за случая БАДР, а в зоната на Регионалното черноморско сътрудничество, вероятно ще се поиска информиране по случая.


В момента черноморският регион е сцена на сериозни противоречия и не беше необходимо да се „налива масло в огъня" и то в момент, когато България полага усилия за консолидиране на региона чрез известната инициатива за западните Балкани. След насилственото завземане на танкера, новите собственици се опитаха да го изведат от Черно море, но „черна котка" им мина път. Явно либийската страна е дала публичност на случая, оценяван от тях като „пиратски акт", а от това е последвало прилагане на принципите за международната правна отговорност. Явно е била уведомена Турция, която не допусна преминаването му през Босфора, но така би действала и всяка една от крайбрежните черноморски страни. От друга страна, по разпоредби на националния правен инструментариум, България ще трябва да изпълни разпоредбите на собствените си съдебни органи. Танкерът в момента подлежи и на други международни санкции, като например членове 100 и 104 от Конвенцията по морско право на ООН (UNCLOS-82), които по същество се отнасят до „Задължение за сътрудничество при преследването на пиратството». (Всички държави си сътрудничат във възможно най-голяма степен при преследването на пиратството в открито море или на всяко друго място извън юрисдикцията на която и да е държава.), и член 104 «Запазване или загубване на националността на пиратския кораб или въздухоплавателното средство», цитирам «Кораб или въздухоплавателно средство може да запази своята националност, въпреки че е станал пиратски.

 

Запазването или загубването на националността се определя от закона на държавата, която я е предоставила.». Сега е ред на Панама, която трябва да реши дали да отнеме националността на танкера, за да не уврежда имиджа си на страна с открит морски регистър, но и това не е всичко!!!


Следващите епизоди от този сценарии с главно действащо лице България, се подготвят сега, а финалните сцени, ще бъдат вероятно от Морския съд в Хага. Във всички случай обаче «Морска България» ще бъде « от страната на момичето», по известната сватбарска шега, а финансовите претенции са много сериозни. Да му мислят българските корабособственици, на които май ще им се наложи да подават сигнал за бедствие! В момента „БАДР", с ново име „БДИН", стои на котва в Прилежащата зона на нашите морски пространства. Мисля, че не случайно не напуска нашата прилежаща зона защото, ако излезе от нея попада в нашата «Изключително икономическа зона», която за подобни инциденти, се явява като «Открито море» и ще попадне под санкциите на член 105 Завземане на пиратски кораб или въздухоплавателно средство.

 

«Всяка държава може в открито море или във всяко друго място, което не е под юрисдикцията на нито една държава, да завземе пиратски кораб или въздухоплавателно средство или кораб или въздухоплавателно средство, завзето чрез пиратски действия и намиращо се под контрола на пиратите, да задържи намиращите се на борда му лица ....». Топката отново е в българското поле, само, че на борда на танкера се намира само нает невинен екипаж, въвлечен в некоректни действия. Отговорност обаче носи и новия капитан, които е присъствал на процес за отвличане на кораб и е поел командването на нелегитимен плавателен съд. Не му завиждам, ако попадне в зона с либийска юрисдикция или в друга „Fiendly country teritory".

 

10

 

 м/т ex „BADR" (BDIN) 09 Jan.2019 22.48 L.T.
Peleng: 257.4О to Maslen nos and Dist. About ~ 20.83 м.м.
Прилежащата зона е м/у 12 и 24 мм., източно от линията н.Емине/н.Маслен нос;
От приложената карта се вижда, че танкерът е на котва в Прилежащата зона на Р.България.


Новият министър на МТИТС г-н Росен Желязков в момента няма друг ход, освен да поддържа версията, която му е внушена. В случая БАДР той обира негативите от управлението на Ивайло Московски, но като юрист наверно осъзнава, какво е правното морско ниво на Правната му дирекция и ИАМА. Нужни са радикални промени в организационно, структурно, щатно отношение в няколко звена на това ретроградно министерство. В него има „много вожд и малко индианец". Освен моралните национални щети, такива има и към ЕС, а по отношение на материалните, ще стане ясно, вероятно след решенията на Морския съд в Хага, но те няма да са под 10-12 милиона щ.д., независимо каква ще бъде съдбата на танкера. Горката Майка Морска България!

-----


НПО БУЛСАР/ Справка: Устав / Чл.7 „Целта на Сдружението е да осигурява предприемането на необходимите мерки, включително и превантивни такива, за надлежно, координирано търсене и спасяване на бедстващи хора, в зоната на БМРТиС (Българския морски отговорен район за търсене и спасяване), като полага усилия да предотвратяване и облекчаване на човешките страдания, чрез осигуряване на помощ на всяко лице, независимо от неговата национална принадлежност, пол, възраст, статуса на това лице или обстоятелствата, при които то е било открито"


Антикорупционна политика.:

 

9

 

Станете почитател на Класа