Измамата "Файър"

Измамата "Файър"
  • Written by:  Webcafe
  • Date:  
    20.01.2019
  • Share:

Кендъл Дженър, Бела Хадид и Хейли Болдуин изпращат целувки на фона на райските плажове на Бахамите - това е мечтаната почивка на всеки Instagram-инфлуенсър. Именно така се рекламира прословутият "Файър фестивал" през декември 2016 г. - като най-страхотния музикален фестивал с подбрана публика от знаменитости.

Потенциалните гости получават обещания за разходки с частни самолети, яхти, вили, уелнес-процедури и безплатен алкохол на остров Голяма Ексума. Разбира се - и уникалният шанс да разширят базата си с последователи в Instagram с няколко хиляди души.

 

http://goguide.bg/upload/articles/inner/1545403934shutterstock_1175823064.jpg

 

Рекламната стратегия привлича много повече обикновени хора, отколкото манекенки и звезди, въпреки че цените на билетите започват от трицифрени суми в долари дори по време на "специалната разпродажба". Един от посетителите признава, че е внесъл 11 000 долара, за да получи фестивална гривна с пълен пакет луксозно настаняване.

 

https://woman.bg/static/uploads/news/201808/big/00057650.jpg

 

Гостите разбират, че нещо не е наред, когато вместо обещания чартърен полет получават редови билети за нормална авиокомпания. Когато пристига на острова, излъганата елитна публика осъзнава, че "есклузивните вили" са палатки, предназначени за ползване при нужда от евакуация при извънредни ситуации. Част от мебелите за импровизираните бунгала са в неразопаковани кашони - гостите сами трябва да ги сглобят, ако искат да ги ползват.

Вместо гурме-меню от световноизвестен готвач получават филии хляб с кашкавал.

Обстановката напомня на сцена от "Игрите на глада". Тълпи от хора се лутат навсякъде и крещят: "Връщайте се, по-добре изобщо не слизайте от автобусите!".

 

лорън бюлен, инстаграм, инфлуенсър, инстаграм звезда, социални мрежи

 

Вечерта се появяват два камиона, които пренасят куфарите на гостите, разтоварват ги върху земята на неосветен паркинг и си заминават. Всички се хвърлят да издирят багажа си в тъмницата. Единственият охранител на място не може да направи нищо, за да предотврати евентуални кражби.

Организаторът на фестивала Били Макфарланд се опитва да спре хаоса, а сътрудниците му раздават на всички безплатни бутилки с текила "Casamigos". Опитват се да успокоят недоволството, но бунтът е неизбежен.

Гостите започват да влачат матраци от една палатка в друга, да палят огньове по пясъка и да хвърлят боклуци в морето.

Някои си тръгват още в същата вечер - родителите на по-богатите деца изпращат частни самолети или яхти, за да се приберат. Онези, които остават, разбират новината от имейл - фестивалът е отменен и започва организация по извозването на гостите от острова.

Събитието, което никой уважаващ себе си инфлуенсър не би пропуснал, се превръща в анекдотична подигравка: Ако имаш няколко хиляди долара и ги похарчиш за концерт на Blink 182, вината си е изцяло твоя. На това му се казва естествен подбор, нали?

Сега Файър Фестивал се превърна в тема на два документални филма по Netflix и Hulu, въпреки че мнозина от злочестите участници в него биха предпочели да забравят преживяното. Филмът по Netflix се фокусира върху абсурдната идея на фестивала, обречен на провал от самото начало. Организаторите са разполагали с по-малко от 8 седмици, за да подсигурят всички детайли по мегасъбитието, което би отнело около година за подготовка при нормални условия.

Файър Фестивал не създава неприятности само на хората, пропътували стотици километри заради плажното парти.

Последиците се усещат най-сериозно от местните хора на острова, които помагат на организаторите. В цялото начинание са ангажирани хиляди всекидневни работници, чиито усилия в крайна сметка отиват напразно. Практически целият остров се въвлича в подготовката. Обещанието за първокласен музикален фестивал е толкова голямо, че никой не може да предположи що за провал ще се окаже той.

Една от героините в документалния филм на Netflix, е собственичка на ресторант, която е вложила 50 000 долара от личните си спестявания, за да осигури кетъринга за фестивала по поръчка на организаторите. В крайна сметка, всичко се разпада, а главният "виновник" Били Макфарланд не се разплаща с работниците на острова.

Той е единственият участник в организацията на фестивала, който липсва в документалния филм - казал е, че няма да разреши да го интервюират, освен ако не му платят.

Макфарланд беше осъден на 6 години затвор по дело за измама през март 2018 г. след фиаското с "Файър".

Рапърът Ja Rule, който първоначално също е посочван като съорганизатор на събитието, не е сред подсъдимите. Адвокатите му твърдят, че Макфарланд е злоупотребил с популярността и връзките му, за да рекламира фестивала.

Някои от измамените гости получават парите си обратно, но други като блогърът Сет Кросно (похарчил общо 45 000 долара с приятелите си за шоуто) все още не са видели обезщетение. Кросно успява да осъди Макфарланд за 2,5 милиона долара, но ще трябва да изчака на опашката с кредитори, на които бизнесменът дължи общо 27 милиона долара.

Той се надява, че част от парите ще се върнат на Бахамите и вярва, че интересът към документалните филми може да помогне за обезщетяването на местните хора. Дотогава Файър Фестивал ще остане в историята като показателен пример за културата на "перфектна лъжа", която социалните мрежи и най-активните й потребители създават.

Станете почитател на Класа