"Събирам пари, за да си купя ново гражданство"

Шериф Габер далеч не е типичният милениал. Да, той се е отправил на своето духовно търсене и идеите на атеизма определено го привличат, използва социалните мрежи и дори има свой собствен влог в YouTube, но въпреки това Шериф откровено се различава от повечето си връстници. Поне от повечето си връстници в Запада.

И вероятно, ако подобно на тях, живееше в САЩ, Европа, Русия или дори в някоя от по-богатите държави в Азия, той вероятно също нямаше да е това, което е.

Само че Шериф живее в Египет и използва интернет не за снимки на котки, забавни клипчета и шеги, а за активизъм - нещо, което, на свой ред, му носи проблеми, които може да застрашат дори живота му.

В момента той е отворил сметка в Patreon, с която се надява да събере сумата от 100 хил. долара, с която да си купи гражданство от държава в Карибския басейн. Това ще му позволи да избяга от Египет, където е преследван от полицията по редица обвинения, свързани с атеизма му, обида към исляма като религия и развращаване на обществото.

 

 

 

 

 

От години Габер поддържа влога си в YouTube, където е следван от над 16 млн. души. Там той си поставя за цел да разбива митове в египетското общество и арабските държави като цяло. Тематиката на клиповете му се завърта около религията, нещата, които той намира за грешни в нея, силата на науката и рационалното мислене, дали въобще има Бог и т.н. В други говори за социални теми, граждански права и др.

Видеата му носят заглавия като "Съществува ли Бог", "Еволюцията и религията са несъвместими", "Критиката на религията е човешко право" и т.н. Те му носят стотици хиляди гледания, но и много проблеми с властите в страната.

Египетската конституция забранява обидите срещу трите признати монотеистични религии - исляма, християнството и юдаизма. Властите неотдавна засилиха мерките за противодействие на атеизма - нещо, с което мнозинството от консервативното общество в страната се съгласява.

Проповядването на атеизъм, подобно на много други ислямски страни, е наказуемо в Египет или поне създава сериозни търкания с онези органи на властта, с които никой не иска да има  проблеми.

Така Габер за пръв път е арестуван още през октомври 2013 г., когато той е още само на 20. Около 3 часа през нощта три бронирани автомобила на Държавна сигурност спират пред къщата му, а агенти влизат вътре. Проведен е пълен обиск и са конфискувани книги, учебници, тетрадки, мобилните му устройства, лаптоп и пари кеш. Самият Габер е вкаран в един от автомобилите и закаран в ареста.

В началото на декември същата година съдът се съгласява да го освободи срещу глоба от 7500 египетски лири - 2500 по обвинение в обида срещу религията и 5000 за "разпространяване на неморални ценности и ненормални мисли, които провокират и нарушават обществения мир и националната сигурност на Египет". Той бива освободен на следващия ден, но делото остава висящо.

На 16 февруари 2015 г. Габер е признат за виновен и осъден на една година затвор. Позволено му е да обжалва, ако приеме да заплати 1000 египетски лири за тази възможност. Вместо това той избира да се укрие.

През 2018 г. активистът бива арестуван на два пъти - през март и през май. Много анализатори свързват първото му задържане за годината с големия брой арести около преизбирането на президента Абдел Фатах Сиси. Самите избори в страната са определяни като фарс заради множеството изборни нарушения и контрола над вота на много граждани. Сред арестуваните по това време има много други активисти и влогъри на социална тематика.

Самият Габер пише в Twitter, че по това време той вече се сблъсква с реалността и цялата тежест на ситуацията и решава да започне да търси начини да избяга от държавата. Само за да се сблъска с още по-горчивата реалност - той в включен в забранения списък на лица, на които не се позволява да напускат пределите на страната.

В случая обаче не става дума за официален списък на държавата, колкото неофициален на Държавна сигурност. А такива не могат да бъдат обжалвани в съда или да се оспорят пред властите. Това го принуждава да се крие отново и да събира пари за чуждо гражданство.

А с това идва и видеото му с призив към всичките му последователи да му помогнат в опита си да избяга от страната. Шериф се е насочил към държавите от Карибския басейн, за които се знае, че открито търгуват с гражданството си. Неговата цел е да придобие паспорт от такава държава. Това ще му позволи като чужд гражданин да не бъде спиран на летищата в Египет без официална заповед за това.

Алтернативата да остане почти сигурно означава арест, а оттам нататък престой в египетски затвор - преживяване, което в някои случаи коства живота на човек. За последните няколко години - между прочитането на присъдата си през 2015 г. и повторния му арест през март - Габер споделя, че 6 пъти сменя мястото, където живее и се укрива. Само от май месец насам е сменил 8 локации с надеждата да не бъде засечен от службите.

Единственото постоянно решение остава бягството. И единственото, което Габер вече иска е да напусне страната.

"Обвинявам се за всеки момент, който прекарах в тази страна, обвинявам се за всяка секунда, в която имах възможност да напусна това място, но избрах да не го направя... защото избрах тази страна пред собствената си свобода и чувството си за сигурност", казва той.

Станете почитател на Класа