ИД пое отговорност за удара в Шри Ланка

Терористичната организация ”Ислямската държава” пое отговорност за атентатите в Шри Ланка, при които бяха убити най-малко 320 души. Групировката обаче не представи доказателства, съобщи БНР.

Правителството в Коломбо смята, че нападението е извършено в отговор на масовото убийство в няколко джамии в Нова Зеландия. На 15-и март в Крайстчърч загинаха 50 души. В Шри Ланка са арестувани 40 души, сред тях е и един сирийски гражданин, съобщи полицията.

Шри Ланка от снощи е в режим на извънредно положение след няколкото бомбени атентата в неделя, отнели живота на най-малко 290 души, предадоха осведомителните агенции. Указът на президента дава на силите за сигурност и полицията големи правомощия в издирването и арестите на заподозрени. Четиридесет заподозрени са задържани във връзка с нападенията. Сред тях е шофьор на автомобил, използван от терористите, както и сирийски гражданин, съобщиха източници от силите за сигурност. 

Вчера официални лица разкриха, че преди седмици са били отправени предупреждения за възможна атака от страна на местната джихадистка групировка "Нешънъл таухид джамаат". Но властите смятат, че тя е действала с помощта на засега неизвестен международен терорист. 

Според министър от правителството това е грандиозен провал на разузнаването: "Разузнаването изобщо не е съобщило за нападение от такъв мащаб. Говореха за изолирани инциденти, нищо подобно". 

От днес в страната е в сила и обявеното от президента извънредно положение, което разширява правата на военните да задържат и арестуват заподозрени. 

Междувременно стана ясно, че властите в Шри Ланка са получили предупреждение от чужда партньорска държава, че местна групировка планира самоубийствени терористични атаки срещу църкви. Наблюдатели коментират, че властите не са реагирали адекватно на предупрежденията. В Шри Ланка днес е ден на траур.

Станете почитател на Класа