Косово си спомня за онези 1024 деца

Преди точно 20 години приключи войната в Косово. В нея загиват повече от 1000 деца. Родителите им и до днес страдат, че не са успели да ги опазят. Една изложба в Прищина напомня за тези малолетни жертви.

 

 

 

"Имало едно време" е мотото на изложба в Прищина, която припомня съдбата на над 1000-та деца, убити по време на войната в Косово. Сред изложените снимки и лични предмети могат да се видят детски пуловери и обувки, бебешко кошче, стъклени топчета за игра. Родителите ги пазят и до днес - за да им напомнят за мъртвите им чеда.

Еюп Чараку от село Поклек край Прищина губи четирима членове на семейството си по време на войната – съпругата си, двамата си синове, съответно на 12 и 13 години, както и снаха му загиват по време на военните сблъсъци. „Хубаво е, че все някой още си спомня за нашите деца и близки, от това ми става по-леко, макар да не мога да ги върна обратно", казва Чараку.

 

default

 

Децата на Мейреме Келменди също загиват по време на военния конфликт в Косово. За нея е болезнено да си припомня подробностите около смъртта им - момчетата ѝ били едва на 10 и 12 години. "Ето това тук е одеялото, с което ги завивах. Щеше да е по-добре, ако тези куршуми бяха застигнали мен, а не децата ми", споделя майката.

 

Изложбата в Прищина

Изложбата в Прищина

 

20-годишният Албин Морина е пристигнал специално, за да види изложбата. Неговата майка избягала в Германия още преди началото на сраженията в Косово. “Майка ми е била бременна с мен, когато баща ми е загинал, затова и не го познавам. Добре е, че се организира такава изложба, за да се види колко много невинни хора са били убити. Това ме вълнува силно и до днес”, обяснява Морина.

Общо 1024 деца са загинали по време на войната в Косово, 109 са в неизвестност и до днес. Това казва Деа Деди от Центъра за хуманитарно право в Косово, който е и организатор на изложбата.

"Важно е тези деца да не бъдат забравени. Двадесет години след края на войната обществото трябва да осмисли преживяното в онези трагични дни и месеци, за да не се повтаря то никога повече", казва Деа Деди.

 

 

Станете почитател на Класа