Мнозинството кибератаки срещу Китай през 2018 г. идват от САЩ

Група специалисти, идентифицирани като технически екип за спешно реагиране на Китайската национална компютърна мрежа (CNCERT), публикува в понеделник годишен доклад, според който повечето от кибератаките срещу китайски мрежи, случили се през 2018 г., произхождат от САЩ.


Документът потвърждава, че през тази година в континенталната територия на Народна република са открити 3,34 милиона компютри, претърпели намеса от близо 14 000 американски сървъри, които са показали заразяване с троянски вирус или са част от мрежа от роботи (ботнет), информира вестник „Глобал таймс". Тази цифра, се казва в доклада, отбелязва увеличение от 90,8% спрямо предходната година.


В допълнение, китайските експерти твърдят, че са открили 3 325 IP адреса, съответстващи на САЩ, заразили 3 607 национални уебсайта със "зловреден софтуер", което е с 43% повече в сравнение с 2017 година, посочват от CNCERT.


Според репортера Хю Хайлин, "Вашингтон е класифицирал Пекин като основна цел на кибератаките. Това, което можем да направим на първо място е да подобрим нашите системни отбранителни способности на национално ниво".


Базирайки се на интервю с експерт от университета Фудан (Шанхай), Хайлин твърди "Офанзивната стратегия на Вашингтон и стремежът да установи еднополюсен хегемонен ред в киберпространството показват, че САЩ е основната заплаха за глобалната киберсигурност. Като миролюбива страна, Китай трябва да развие техническия си капацитет до ниво, което да гарантира запазването на мира и да защитава справедлив ред, за да се предотврати евентуална кибернетична война".

Станете почитател на Класа