Американски рафинерии съдят Тръмп за увеличаването на употребата на биогорива

Американската асоциация на нефтената и нефтохимическата промишленост (AFPM) обяви в понеделник, че съди правителството на Тръмп за разширяване на продажбите на по-високи смеси на етанол в бензина. Искът е подаден с аргумента, че мярката надхвърля компетентността на администрацията, съобщава Ройтерс.


По този начин AFPM засилва борбата между петролната и царевичната промишленост по отношение на националната политика в областта на биогоривата. Тази политика предполага рафинерите да комбинират техния бензин с биогорива, като етанол, произведен от царевица.


За да намали емисиите на смог, администрацията на Обама забрани продажбата през летните месеци на E15, 15% смес от етанол в бензин. Преди няколко дни президентът Тръмп нареди на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) да спре тази забрана, за да облагодетелства земеделските производители, които са били засегнати от търговската война на САЩ с Китай.


Мярката се разглежда като победа на американските фермери, които смятат, че ограниченията върху продажбата на E15 вреди на производителите, чрез ограничаване на търсенето на горива на базата на царевица, без да се забелязват осезаеми ползи за качеството на въздуха.


Последните проучвания на EPA показват малка разлика в риска от смог между E15 и E10, 10% смес на етанол в бензина, налична през цялата година.


Въпреки това, според данни от миналата година на петролните рафинерии, широкото използване на E15 може да доведе до намаляване на търсенето с 2,5%, заяви консултантът Turner, Mason & Co.


AFPM поиска от Апелативния съд на Колумбия (САЩ) да преразгледа правилата на EPA. Организацията разполага с един месец, за да представи на Съда становище по делото.

Станете почитател на Класа