"Глобалната икономика се превърна в капан, в който лесно се пада, но трудно се излиза"

"Глобалната икономика се превърна в капан, в който лесно се пада, но трудно се излиза"
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    13.06.2019
  • Share:

Анализаторът Макс Кайзер отбелязва: "След този период на експериментиране с чисто фиктивни валути, някои страни осъзнаха, че това е истинска глупост и че трябва да се върнем към твърдото правило на чистото злато. Не сме намерили начин да се отървем от златото, защото то винаги казва истината. Ако златото работи, то е, защото не изисква никакво доверие, включително доверие в онези, които са посветени на емитирането на валута", казва водещият.


Той коментира неотдавнашното предложение на министър-председателя на Малайзия за създаване на нова валута, базирана на златото, за търговия между източноазиатските страни, която според президента ще избегне проблема с манипулациите.


Според Макс, "единственият начин да разберете дали печелите пари от вноса и износа е чрез използване на икономическа референция, и винаги позоваването е било на златото, въпреки че след Втората световна война ние влязохме в периода на монетизацията, глобализацията и доларизацията, в които Съединените щати успяха да убедят света, че това позоваване не е необходимо. Е, този модел се е провалил и сега страни като Малайзия, Китай и Русия идват и защитават златото."


Макс твърди, че " доларът е валута, която е потопена в хиперинфлиран балон, който, когато се взриви, ще взриви цената на златото от 1300 или 1400 долара на 2700, 2800 или 2 900".


"Хората и страните не се доверяват един на друг, оттук и тези предложения за възстановяване на златото", казва той. Според това, "ако имаме осезаема единица като златото, тогава картите са на масата, защото злато не може да се емитира. Ние знаем какво трябва: трябва да го извлечем, трябва да го съхраним и трябва да го проверим, и това позволява да се приключи с тези манипулации ".


Събеседникът му, Аласдаир Маклеод, от Goldmoney.com, посочва "Текущата стойност на фондовия пазар се основава на много ниски лихвени проценти и перспективата за дори негативни лихви. Но ще настъпи момент, когато пазарът ще осъзнае, че свиването на реалната икономика е толкова сериозно, че тези оценки са истинска глупост, тогава пазарите ще се върнат към реалността".


Според Макс "единственият начин да се избегне това, е правителствата да се намесят и да започнат да купуват акции, придобивайки всички тези активи, които влизат на пазара".


Проблемът е, че ако стойността на тези активи намалее, тогава те вече няма да бъдат покрити и ако хората започнат да ги продават, фондовете няма да имат необходимата ликвидност, за да ги плащат", посочва експертът.

 

В тази връзка Макс заключава, че "световната икономика се е превърнала в капан, в който лесно може да се попадне, но е много трудно да се излезе".

Станете почитател на Класа