Нотр Дам: няколко забавни идеи

Райска градина на новия покрив на Нотр Дам? И кошери? А защо не и басейн? Архитекти от цял свят продължават да представят своите идеи за парижката катедрала. Вижте как изглеждат някои от тях:

 

 

 

От пожара в Нотр Дам изминаха два месеца. Макар че френският Сенат и главният архитект по възстановяването на храма Филип Вилньов са привърженици на автентичната реставрация на изгорелия връх, дискусията по въпроса за реконструкцията продължава. Архитекти от цял свят излизат с разнообразни предложения за известна модернизация. Сред тях има и сериозни, и не толкова.

Райска градина, кошер и стъклен покрив

"Paligenesis" (от гръцки: преобразуване, възраждане) - така се нарича проектът на парижкото архитектурно бюро Vincent Callebaut. Авторите му предлагат изгорелият покрив на Нотр Дам да се замени с екологична конструкция, отговаряща на духа на времето. Предвижда се скелетът ѝ да бъде изграден от ламинирани дървени елементи и от ромбоидни части от кристал, благодарение на което ще се осигури повече топлина и естествена светлина.

 

Frankreich Paris | Wiederaufbau Kathedrale Notre-Dame de Paris | Entwurf Vincent Callebaut Architecture (picture-alliance/Vincent Callebaut Architectures/Cover Images)

 

На чардака, който ще играе и ролята на оранжерия, е придвидено създаването на райска градина, предназначена за съзерцание и медитация, но и за отглеждането на плодове и зеленчуци.

 

Проектът на парижкото архитектурно бюро Vincent Callebaut

Проектът на парижкото архитектурно бюро Vincent Callebaut

 

Вариантът на знаменития британски архитект Норман Фостър (автор на модерния купол на Райхстага в Берлин) предвижда изграждането на стъклен покрив с издигащ се над нея стъклен връх, в основата на който да има панорамна площадка.

Френското архитектурно бюро NAB на свой ред смята, че ще е най-добре на покрива да има оранжерия, а по върха да се инсталират кошери. Шведските архитекти от бюро Ulf Mejergren Architects пък предлагат на върха да бъде направен басейн, край който да бъдат поставени оцелелите статуи на 12-те апостоли. И архитектите от Стокхолм смятат, че на парижани им трябва ново място за отдих и медитация.

 

Ето така би изглеждал басейнът

Ето така би изглеждал басейнът

 

Руснакът Александър Неровня поддържа версията за нов стъклен покрив на мястото на дървения. Но върхът трябва да съответства на оригинала. Така хората ще усетят връзката между старата и съвременната част, казва Неровня.

Архитектурното бюро Vizum Atelier от Словакия се застъпва за тънък връх от леки материали, който през нощта да прилича на лъч светлина, съединяващ земята и небето. Така словаците биха могли да довършат това, което навремето не успява да постигне Йожен Виоле-льо-Дюк - известният френски архитект, реставратор и изкуствовед, който е отговарял за реконструкцията на храма през 19-и век.

 

Проектът на архитектурното бюро Vizum Atelier от Словакия

Проектът на архитектурното бюро Vizum Atelier от Словакия

 

Вечен огън и градинка с гледка

Гигантски огнени езици, изработени от злато, на мястото на изгорелия връх - това е идеята на френския дизайнер Матийо Леанер, който предлага по този начин да се съхрани споменът за бедствието, сполетяло храма през април 2019. А италианският архитект Александър Фантоци,  който работи в Бразиля, предалага и покривът, и върхът на Нотр Дам да се покрият с ярки витражи. Според френския архитект Клеман Вилмен пък, възстановяването на покрива изисква прекалено големи разходи и вместо това той предлага да бъде изработен плосък покрив, върху който да бъде направена градина с великолепен изглед към града.

 

Идеята на френския дизайнер Матийо Леанер

Идеята на френския дизайнер Матийо Леанер

 

Според едно допитване, организирано през април от института за проучване на общественото мнение YouGov, повече от половината французи смятат, че храмът трябва да изглежда точно така, както и преди. Само една четвърт от запитаните са склонни да предоставят на архитектите повече творческа свобода.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа