Китай и Северна Корея затягат връзките

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и председателят на Китайската народна република Си Дзинпин са постигнали консенсус по "важни въпроси" и са се съгласили да надграждат приятелските отношения между страните си "без значение на това каква е международната ситуация".

Това съобщава корейската държавна агенция KCNA, цитирана от "Ройтерс". Китайският държавен глава си тръгна от корейската столица Пхенян в петък след двуднево посещение.

 

Си Дзинпин и Ким Чен-ун

 

Без да навлиза в детайли, KCNA съобщава, че по време на обяд в петък лидерите са обсъждали плановете за засилване на сътрудничеството си, както и "основните вътрешни и външни политики" на страните си.

Китай е единственият основен съюзник на Северна Корея. Посещението на Си Дзинпин беше насочено към това да подкрепи изолираната държава около натиска от санкциите на ООН заради ядрената и ракетна програми, които Пхенян развива, както и зациклилите преговори със САЩ за денуклеризация.

Си посети Северна Корея седмица преди среща с американския президент Доналд Тръмп по време на конференция на Г-20 в японския град Осака. Двете държави са вплетени в остър търговски спор, който се отразява и на световните финансови пазари.

Станете почитател на Класа