Протестиращи свалиха Еди Рама

Снощи премиерът се закани, че местни избори на 30 юни ще има, независимо от ветото на президента

На протестите в петък вечер в Тирана протестиращи "свалиха" премиера Еди Рама от власт - но само символично, предава македонската Pressing TV, цитирана от Агенция "Фокус".

Поддръжниците на опозицията свалиха импровизиран паметник на албанския министър-председател от социалистическата партия, поставен пред парламента в Тирана. По този начин бе сложен край на "царуването" на Рама.

Все пак протестът на Демократическата партия и други по-малки опозиционни партии продължи мирно за около два часа.

"Албания е свободна страна. Това трябва да се чува в Лондон, Вашингтон, Париж, Брюксел, европейска Албания е свободна в очите на света”, каза лидерът на ДП Лулзим Баша.

Той каза, че до 30 юни, за когато са насрочени местните избори, протестите ще се провеждат всеки ден.

Снощи Еди Рама увери, че местните избори, насрочени за 30 юни, ще се проведат в цялата страна, като предупреди онези, които дръзнат да „нарушат“ този процес, да не си „играят с огъня“.

Във връзка с институционалната и политическа криза, която възникна заради разногласието между Рама и президента Илир Мета за датата на провеждане на местни избори, премиерът отбеляза, че решението е ясно и че то се подкрепя цялата международна общност.

„Хората имат право да избират деня, определен от Конституцията, а законът и политиците имат задължението да излязат пред хората. Който не излезе пред хората, той е свободен да го направи, но историята показа, че не само не получава нищо, а напротив, плаща голяма политическа цена”, подчерта Рама.

По повод твърденията на опозицията, че няма да има избори, Рама заяви, че това е „отчаяно усилие, което няма никакъв шанс да спре основата на правилата на демократичното съжителство".

„Не е проблем, че настоявам за избори, за спазване на Конституцията и правото на гражданите да избират", подчерта Рама.

Албанският президент Илир Мета отложи местните избори преди две седмици, обяснявайки това решение с „дълбоката политическа криза" в страната.

 

 

 

Станете почитател на Класа