Добра и лоша вест за Ким

Добра и лоша вест за Ким
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.06.2019
  • Share:

Две категорични послания изпрати китайският президент Си Цзинпин на Ким Чен-ун по време на визитата си

в Северна Корея. Но само едната вест е добра за Пхенян

 

 

 

С посещението си в Северна Корея китайският държавен глава Си Цзинпин изпрати множество сигнали - вътрешни и външни. Посланието му към китайския народ е, че другите държавници го слушат. Същия сигнал той изпраща и на Доналд Тръмп.

А посланието към севернокорейския лидер Ким Чен-ун гласеше: Пхенян може да разчита на Пекин, когато става въпрос за това Северна Корея да продължи да съществува като държава, но Китай няма да търпи една Северна Корея, която същевременно е и ядрена сила.

Ким не е готов да се откаже

Засега всички усилия за разрешаването на ядрения конфликт са застрашени от този основен проблем. Ким Чен-ун, подкрепян от Китай и Русия по този въпрос, е решен да облекчи наложените на страната му санкции. За тази цел той е готов да направи повече или по-малко символични отстъпки. От друга страна Съединените щати, с негласната подкрепа на Китай и Русия, искат веднъж завинаги да сложат край на ядрената програма на Пхенян

 

China, Peking: Der nordkoreanische Staatschef Kim Jong Un trifft Präsident Xi Jinping (Reuters/KCNA)

 

Въпреки това, Ким все още не е готов на такава стъпка. Неотстъпчивата му позиция вече доведе до провал на срещата му с Тръмп в Ханой. Властта на Ким вече не се ползва с безрезервната подкрепа на военните, както това беше по времето на неговия баща. Севернокорейските генерали със сигурност не биха били много щастливи, ако им отнемат престижните ядрени оръжия. И ако може да се намери такова политическо и персонално решение, което да гарантира съществуването на Северна Корея като държава, но без Ким и неговото семейство да са в управлението, от гледна точка на Китай това все още ще означава, че Пекин е успял да защити своя собствен интерес. 

Пекин притежава силата

А че отношенията на Китай със Северна Корея не са съвсем безоблачни си пролича и от оценката за срещата, преминала в атмосфера на "сериозни и откровени" разговори. Ким Чен-ун ще трябва да приеме идеята, че не може винаги да има най-доброто от всички светове. Срещата в Ханой показа, че той си е правил грешни сметки: смятал е, че ще успее да залъже Доналд Тръмп. Този опит се провали. Си Цзинпин обаче е от друг калибър: той има стратегия. И преди всичко притежава силата да помага, или да не помага на Северна Корея. Което е може би и най-важното послание от това посещение.

 

 

ПетерЩурм, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всичкиправазапазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

 

Станете почитател на Класа