Китайски военен конвой се струпва в граничен с Хонконг град

Военен конвой на въоръжената полиция на Китайската народна армия бе забелязан в град Шенжен, граничещ с Хонконг, на фона на сегашните широко разпространени протести в този административен китайски регион.


Снимките, публикувани от държавните медии, показват десетки военни превозни средства, включително бронетранспортьори, пътуващи по магистрали и съсредоточени в различни райони на града.


Според Global Times, агломерацията е в очакване на очевидно мащабно учение, аналогично на това, проведено в същия този град преди седмица, като тест за разпръскване на насилствени протести.


Медиите подчертават, че функциите на Народната въоръжена полиция включват справяне с бунтове, насилствени инциденти, сериозни незаконни сътресения и терористични атаки. Той добавя, че основните оръжия на военните превозни средства изглежда са били свалени от кулите им.


В края на юли китайското министерство на отбраната посочи, че народноосвободителната армия може да бъде разположена в Хонконг, ако местната власт поиска това, с цел поддържане на обществения ред в региона.


Протестите в Хонконг започнаха в началото на юни, след законопроект, който ще позволи екстрадирането на заподозрени от автономната територия в континентален Китай.


Въпреки че този спорен законопроект беше отложен за неопределено време на 15 юни, протестиращите продължават да излизат на улицата. От службата по въпросите на Хонконг и Макао, от друга страна, потвърдиха, че тези акции на протест представляват "признаци на тероризъм".


Според Ройтерс, главният изпълнителен директор на Хонконг Кари Лам е заявил във вторник, че подобни дейности "нарушават закона в името на свободата и вредят на върховенството на закона в региона ".

Станете почитател на Класа