Нарастването на златните и валутните резерви укрепва позициите на Русия на нефтения пазар

Съгласуването на силите между ключовите играчи на петролния пазар се променя, пише Bloomberg: Русия има все по-голямо влияние върху ОПЕК, а златните и валутните й резерви скоро могат да надхвърлят саудитските резерви. Освен това настоящият спад на цените на петрола не е толкова опасен за Русия, колкото за други големи износители на черно злато: руският бюджет се изчислява въз основа на цената от $40 за барел, докато сега той струва $58.

Промяната в баланса на силите между нефтените държави вече може да се наблюдава по такъв показател като резервите на централните банки, пише Bloomberg.

Според данни на изданието златните и валутните резерви на Централната банка на Руската федерация за първи път от осем години може да надхвърлят резервите на Саудитска Арабия. По този начин позицията на Москва в преговорите за обема на намаляване на производството на петрол се засилва. Bloomberg отбелязва, че наскоро Саудитска Арабия е изчерпвала резервите си, докато Русия е постигнала излишък чрез спестявания. Този факт, както и фактът, че Русия има все по-голямо влияние върху ОПЕК, показва променящото се разположение на силите между двамата основни играчи на петролния пазар.

 

 

"ОПЕК вече не може да пренебрегва Русия заради значението й като износител на петрол и нейната икономика", каза Елина Рибакова, заместник главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон.

Междувременно световните цени на петрола вече са на ниво, което не позволява на повечето страни от ОПЕК да покриват държавните разходи. През декември членовете на организацията се съгласиха да намалят производството, но не се знае дали Русия ще направи същото.

Bloomberg съобщава, че миналия юни руските резерви се повишиха до $518 млрд., докато саудитските резерви паднаха до $527 млрд. Ако Русия надмине Саудитска Арабия, тя ще достигне четвъртото място в света по златни и валутни резерви.

Освен това Русия е готова за още по-ниски цени на петрола: бюджетът й се изчислява въз основа на цената от $40 за барел (при сегашната цена от $58), което ще позволи на Москва да натрупа допълнително резерви „за черни дни, отбелязва изданието.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа