200 хиляди прасета от Путин

Една новина постоянно изскача из интернет пространството в последните дни и поне в началото мислех, че е шега. Тя гласи „Путин: Исках да подаря 200000 прасенца на хората, но Борисов ми отказа" и се разпространява от някаква „медия", чието име няма да назова (от онези без упоменат екип, редакция и собственост).

Статията е споделена над 8000 пъти за два дни и може да я откриете предимно из русофилските групи, както и такива, милеещи по комунизма. И докато много хора с право се подиграват на новината и хората, които се връзват на брътвежите в нея, сред коментарите можем да видим реплики от този сорт:

 

Прасета

 

„Така е, защото целта е да няма прасета в България, да унищожат поминъка, за да може да внасят вмирисаното месо на САЩ, Франция и други държави."

„Разбира се, че ще откаже! Неговата задача и цел е да ни унищожи!"

„Винаги ще е така, пудела на Сорос"

Способността за критично мислене на населението очевидно е критично ниска, щом това е масово споделян текст.Тези 8000 души, споделили „новината", плюс онези десетки хиляди, които само са я прочели и са й повярвали, утре ще отидат да гласуват. Ще им се обещават неща и те ще трябва да преценят кое е истина и кое - не, кое е възможно и кое - не. Техният глас има същата сила като вашия, помислете над това.

И докато е нормално да има крайно недоволни от мерките за справяне с кризата с африканската чума и крайно недоволни от управлението на ГЕРБ и Борисов, не е нормално да съществуват такива „новини" и още по-ненормално е да им се вярва в такъв огромен мащаб.

Ако разгледате профилите на някои от вярващите (любопитна натура съм, искам да знам що за хора вярват сляпо на такива лъжи), ще откриете много общи черти - всички са почитатели на Путин и Русия, милеят за „едно време", за Живков и Сталин, основен враг в живота им е Джордж Сорос, а основен проблем в битието - че гейовете съществуват.

Сред въпросните хора има дори такива с висше образование, футболни фенове, емигранти (но не в Русия) и за всеобщ ужас, млади хора с деца - деца, които утре също ще вярват на всяка простотия в интернет, защото нито мама и тати, нито образователната система са способни да ги научат на критично мислене.

Митът за „по-качествено образование" от времето на социализма се изчерпва само със спомена за по-голямата строгост на преподавателите - „Нас едно време ни биеха с пръчка!". Сегашната система пък не се е променила почти изобщо, с малки изключения. Чак сега например се говори за поставяне на престъпленията на комунистическия режим в учебниците.

Дори в днешно (уж демократично) време критичното мислене не е на почит в училищата, където далеч по-важно е да бъдеш съгласен с вижданията на учителя, за да имаш 6, отколкото да представиш своите възгледи. Учителите по български език и литература масово казват на учениците какво „трябва" да кажат и напишат, вместо да ги провокират да мислят. Идеален пример е въпросът „Какво е искал да каже авторът?". Още докато аз бях в училище, учителката ми по литература сямташе, че този въпрос винаги има само един верен отговор. Нейният.

Днес професията на учителя е свързана с ниско заплащане, огромен стрес и незаинтересовани ученици и логично запада прогресивно. Не вярвате?Вижте фейсбук профилите на учителите на вашите деца - ще откриете, че шокиращо голям брой от тях вярват на конспирации, открито проповядват реч на омразата, налагат религиозните си виждания и в никакъв случай не са моделите за подражание, които би следвало да бъдат. Пресен пример имаме с учителката по „Човек и природа" от 38-о ОУ, която преподаваше на четвъртокласниците, че човек НЕ е кацал на Луната и дори им пускала конспиративен филм, „доказващ" това. Същата учителка бе говорила на първолаците още, че извънземните са между нас и правят кръгове в житата.

Докато българинът не се научи на критично мислене - все ще е така. Фактите няма да имат значение, важното ще е само какво ни изнася на нас и се съчетава добре с нашия мироглед, независимо дали е истина или не.

Нашата истина ще е над всичко, включително и над фактите. Ще седим в малките си информационни балончета и ще им вярваме напълно, защото така е по-лесно, отколкото да се „напъваме". Ще вярваме, че Земята е плоска, че следите от самолетите са болести, с които нарочно ни пръскат, че ваксините са опасни, че на Луната не е кацано (защото е от сирене), че ХААРП ни носи градушки и земетресения, че Сорос го е еня за България и всички останали глупости от типа „Една жена в трамвая каза".

А междувременно 200 хиляди прасета от Путин ще къртят кочината, която представлява образователната ни система.

Всъщност, има ли изобщо такава статия за 200 хиляди прасета от Путин, отказани от Борисов, или просто е удобно за вашия мироглед да вярвате, че подобна статия е реалност и че всички, които не споделят вашите ценности, са глупаци?

Уви, има такава статия.

Станете почитател на Класа