Темпът на Зеленски по въпроса за Донбас не устройва Москва и наплаши Киев

Украинският лидер се стреми колкото може по-бързо да проведе преговорите в нормандския формат с руския президент Владимир Путин, пише Der Spiegel. "Темпът на Зеленски" обаче не одобряват не само в Москва, но и в самия Киев, отбелязва немското издание.

След „успешната размяна на пленници с Русия“, украинският президент Владимир Зеленски се стреми да проведе преговори в нормандския формат с ръководителя на Кремъл Владимир Путин и то възможно най-скоро, пише немското издание Der Spiegel.

Онзи ден обаче Москва „натисна спирачката“ и по този начин дръпна украинския лидер, отбелязва авторът на статията Кристиан Аш.

 

 

Зеленски „бърза“ и настоява за провеждане на разговори този месец. Кремъл даде да се разбере, че най-ранно Русия възнамерява да участва в срещата на нормандската четворка“ през октомври, съобщава журналистът на Der Spiegel.

Президентът на Украйна предложи нова размяна на пленници, продължава Аш. И по този въпрос Москва „отново натисна спирачката“.

Според прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков такъв обмен ще изисква "много, много сериозна работа".

Авторът на статията обаче подчертава, че "темпа на Зеленски" не одобряват не само в Москва, но и в самия Киев.

"Има голям страх, че в бързината президентът ще направи такива отстъпки на Руската федерация, за които може да съжалява по-късно", обяснява журналистът на немското издание.

В същото време, според Аш, Украйна вече „плати висока цена“ за размяната на пленници през септември, докато Русия трябваше да направи само незначителни отстъпки“.

Освен това украинският лидер трябва да разбере, че преговорите за Донбас в нормандския формат са "много по-сложни" от размяната на пленници, посочва авторът.

Колкото и да иска Зеленски да постигне бърз напредък, пречките по пътя му стават все по-големи“, заключава журналистът на Der Spiegel.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа