Оцениха броя на жертвите от ядрена война между Русия и НАТО

Оцениха броя на жертвите от ядрена война между Русия и НАТО
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    21.09.2019
  • Share:

Ако обикновен конфликт между НАТО и Русия се превърне в ядрена война, около 34 милиона души ще загинат от двете страни в първите часове на конфронтацията, пише The Independent, позовавайки се на проучване на учени от Принстънския университет. Според изследователите, в точно такъв конфликт, който ще започне с „предупредителни ядрени удари“ и ще превърне Европа в обгорена пустиня, поне 90 милиона души ще загинат.

Ако обикновен конфликт между САЩ и Русия стигне твърде далеч и ескалира в ядрена война, в него ще загинат над 90 милиона души, пише The Independent, позовавайки се на нов модел, представен от западните изследователи.

Според екипа на Принстънския университет през последните две години подобен сценарий е станал „значително” по-вероятен поради факта, че и двете страни започнаха да изоставят контрола над оръжията.

 

Резултат с изображение за ядрена война между Русия и НАТО

 

Симулацията, проведена от експерти по програмата за наука и световна сигурност в Принстън, показа, че 34 милиона души ще загинат в първите часове на пълномащабна ядрена конфронтация с 57 милиона ранени. В същото време изчисленията не отчитат жертвите на радиоактивните изпадания и другите вредни ефекти от ядрената война.

Опустошението в световен мащаб ще означава и превръщане на цяла Европа в пепел. Според учени от Принстън подобна катастрофа може да настъпи в резултат на изострянето на конвенционална война между Русия и НАТО.

„С надеждата да спре напредъка на САЩ и НАТО, Русия нанася предупредителен ядрен удар от базата си близо до Калининград. В отговор НАТО провежда единична тактическа ядрена въздушна атака”, учените описват възможен сценарий. “След преодоляването на ядрения праг конфликтът ескалира до тактическа ядрена война в Европа. Русия насочва 300 ядрени бойни глави в базите на НАТО и напредващите войски, използвайки самолети и ракети с малък обсег. Алиансът отговаря с удар от около 180 ядрени бойни глави на въздуха”, допълват те.

След това и двете страни нанасят стотици атаки по ядрените сили на противника. На картата руските червени стрелки, показващи ракетите и техните носители, се издигат във въздуха няколко секунди, преди американските сини да унищожат цели области. След това Русия удря цели в САЩ от едното крайбрежие до другото.

На следващия етап Вашингтон и Москва ще прехвърлят огъня по големите населени места, изстрелвайки във всеки град до 10 ракети от останалите си подводници.

Изследователите от Принстън отбелязват, че това видео “се основава на реална конфигурация на сила, списък на цели и оценки на загубите”. Първата ядрена експлозия, очевидно, ще се случи в Полша край Вроцлав.

„Този сценарий е разработен въз основа на обикновен конфликт между САЩ и НАТО с Русия, по време на който Русия, в съответствие с настоящата си доктрина, нанася „деескалиращ “ядрен удар”, коментира участникът в програмата Зиа Миан.

Независимо от това, изследователят от Кралския институт за отбранителни изследвания Сам Дудин заяви пред The Independent, че взаимно гарантиран сценарий на унищожаване от този вид е малко вероятен, тъй като САЩ винаги се опитват да избегнат конвенционална война с Русия от 50-те години на миналия век. Москва също според него не гори от желание да се бие с НАТО.

„От оперативна гледна точка може да изглежда, че интегрирана система за противовъздушна отбрана е изчезнала от Европа. Тези системи биха имали голямо влияние върху ефективността на ядрените въздушни удари. Оценката на загубите също е очевидно подценена ”, каза той.

„Освен това там не са посочени някои вероятни цели. Като се има предвид, че Франция има статут на ядрена сила и британските ядрени подводници са базирани във Фаслейн в Шотландия, изглежда, че този преглед показва склонността на американците да игнорират съюзниците си“, заключи той.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа