Руски учени регистрираха безпрецедентна емисия метан в Арктика

Учени от Политехническия университет в Томск (Русия), заедно с колеги от други изследователски и образователни центрове в страната, съобщават, че са записали рекордна емисия на метан в Източносибирско море, докато провеждали експедиция в арктическите води за проучване на последствията от биогеохимичното и екологично размразяване на вечната замръзналост.


По време на експедицията си на борда на изследователския кораб Академик Келдиш, учените видели изумрудено петно в тъмната вода. Когато се приближили, те наблюдавали как газът се издига от черните морски дълбочини до повърхността, образувайки хиляди нишки от мехурчета.


"Това е най-мощната емисия, което съм виждал в живота си. Никой досега не е регистрирал нещо подобно", заяви ръководителят на експедицията Игор Семилетов, който поясни, че за първият път от 45-те му експедиции до Арктика присъства на толкова мощна емисия.


Има рязко увеличение на концентрацията на метан във въздуха, 6 до 7 пъти по-висока от средните планетни стойности, съобщават специалистите. Площта на източника на газ е от четири до пет квадратни метра. Учените успели да вземат проби дори без използването на специални устройства.


Като цяло откриването на течове между океанските вълни е "по-трудно, отколкото намирането на игла в купа сено", но членовете на експедицията заявиха, че на следващия ден се натъкнали на друг гигантски източник на метан с приблизително същия размер.

Станете почитател на Класа