Тръмп няма да допусне пратеникът в ЕС да бъде подложен на „изцяло компрометиран съд от кенгуру“

Правителството на Доналд Тръмп няма намерение да позволи Гордън Сондланд (една от ключовите фигури в усилията на демократите да проведат политически процес срещу президента на САЩ) да даде показания пред „кенгурския съд" на Камарата на представителите.


Комитетите по Външни работи, Разузнаване и надзор и Реформи на тази камара - всички ръководени от демократите - в допълнение към издаването на призовка към държавния секретар Майк Помпео, също са насрочили интерпелации на петима други служители на Държавния департамент, сред които и Сондланд, посланик на Вашингтон в ЕС. Появата на дипломата обаче бе предотвратена от Белия дом.


"Бих искал да изпратя посланик Сондланд, много добър човек и велик американец, да даде показания, но за съжаление би давал показания пред изцяло компрометиран съд от кенгура, където са отнети правата на републиканците, а на обществеността не е позволено да види истинските факти. Важно е да се отбележи, че в туит от посланик Сондланд, за който малцина съобщават, се казва: „Мисля, че грешите относно намеренията на президента Тръмп. Президентът беше много ясен: няма "quid pro quo" от какъвто и да е вид." Това казва ВСИЧКО!", написа Доналд Тръмп.


Президенти на трите комисии потвърдиха, че смятат „намесата на Белия дом за пречка за разследването на политически процес" и че ще издадат призовка за получаване на показанията и документите на Сондланд.


От своя страна Белият дом заяви, че няма да сътрудничи на политическото разследване, започнато от демократите от Камарата на представителите на САЩ. Адвокатите на Белия дом твърдят, че изпълнителната власт не може да бъде принудена да предостави исканите от демократите документи, докато гласуването от камарата не реши дали да започне официално разследване или не.


"Вие сте проектирали и осъществили разследването си по начин, който нарушава основното правосъдие и надлежния конституционен процес", пише един от адвокатите на Белия дом, Пат Циполлон, в писмо до демократите - лидери на камарата.


В края на септември Камарата на представителите на САЩ взе изключителното решение да започне официално разследване за политически процес („импийчмънт") срещу Доналд Тръмп, конституционна процедура, която може да доведе до историческо уволнение на американския президент.


Началото на процедурата бе обявено след съобщения, че Тръмп бил задържал финансова помощ на Украйна, за да окаже натиск върху Киев да възобнови разследването за корупция, свързано със сина на настоящия му политически съперник Джо Байдън.

Станете почитател на Класа