Шансът на Асад

Шансът на Асад
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.10.2019
  • Share:

Последната интервенция в Сирия отчетливо показва какви последици има колебливото поведение на Запада спрямо тази страна. То само помага на един диктатор, чиито ръце са изцапани с кръв, да укрепи властта си.

 

 

 

Сирийският диктатор Асад не за първи път има голям късмет. Преди четири години намесата на Русия спаси неговото господство и му позволи постепенно отново да овладее страната. Една голяма част от нея, която все още му липсва, е кюрдският североизток. Навлизането на Турция, което очевидно не бе достатъчно добре обмислено, открива сега пред Асад шанса отново да получи достъп до тези региони. Новият му съюз с кюрдите го доближава до набелязаната цел да контролира цяла Сирия.

 

Syrien Tal Tamr Syrische Armee trifft in Kurdengebieten ein (AFP via Getty Images)

 

И това не е непозволено, щом американският президент казва, че не би искал да се намесва в далечни войни. Европейците няма как да го поучават, тъй като самите те не желаят да се ангажират сериозно в Сирия. Но пък там се вижда отчетливо какви последици има колебливото поведение на Запада в контекста на настоящата фаза на интервенцията: то помага на един диктатор, чиито ръце са изцапани с кръв, да укрепи властта си - да не говорим за новите бежански вълни и терористични заплахи.

 

 

Николас Бусе, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH,Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа