Путин покани Ердоган в Москва

Путин покани Ердоган в Москва
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.10.2019
  • Share:

Ердоган е приел поканата

 

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор, който се състоя вчера – 15 октомври, покани своя турски колега Р. Ердоган да посети Русия в близките дни – съобщава сайтът на Кремъл. Според съобщението Ердоган е приел поканата. Отбелязва се, че по времето на разговора, който се е състоял по инициатива на турската страна, президентите обсъдили ситуацията в Сирия и се изказали за продължаване на процеса на политическо урегулиране в републиката. Путин и Ердоган потвърдили, че са привърженици за осигуряване на териториалната цялост на Сирия. На 9 октомври Турция започна военната операция „Източник на мира“ в северна Сирия с цел създаването на защитна буферна зона. САЩ и страните от ЕС осъдиха действията на Анкара. По-рано беше съобщено, че Владимир Путин провел телефонни разговори с Ердоган, по времето на които призовал Анкара да оцени последиците от военната операция.

 Tурският президент Реджеп Ердоган ще посети Москва по покана на руския си колега Владимир Путин в близките дни. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган са отбелязали необходимостта от предотвратяването на конфликт между подразделенията на турската армия и въоръжените сили на сирийското правителство.

Руският президент е обърнал внимание на влошената хуманитарна обстановка по протежението на сирийско-турската граница. Според него е недопустимо от създалата се ситуация да се възползват членове на терористични организации, включително на Ислямска държава, които са охранявани в момента от кюрдските въоръжени формирования. Вече се наблюдават опити на терористи да избягат и да проникнат на територията на съседни държави, е подчертал Путин.

Двамата президенти са подкрепили продължаването на политическия процес в Сирия. Те са изразили намерението си да работят за свикването на Конституционния комитет под егидата на ООН в края на октомври в Женева.

Путин и Ердоган са били единодушни, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде съхранена.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отхвърля призивите на американския си колега Доналд Тръмп да обяви примирие и да спре турската офанзива в Североизточна Сирия.

Турският държавен глава изтъкна и че не го тревожат американските санкции заради военно настъпление, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Станете почитател на Класа