Докладчик на ООН: Асанж е бил измъчван и е изтърпял насилие

Специалният докладчик на Организацията на обединените нации за изтезанията, Нилс Мелцер, заяви във вторник, че основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж е бил подложен на психологически изтезания и системни нарушения на правото му на надлежен процес от всички участващи държави.


Мелцер, придружен от двама лекари, посети Асанж в затвора в Белмарш, където е арестуван от британските власти, след като правителството на Еквадор оттегли политическото му убежище и го изгони от посолството си в Лондон на 11 април.


"Заключихме, че той е бил изложен на психологически изтезания за продължителен период. Това е медицинска оценка", заяви представителят на ООН.


Не за първи път Мелцер се опитва да обърне внимание на случая с Асандж. През юни той дори написа статия, озаглавена „Разкриване на изтезанията на Джулиан Асандж" и я предложи на гиганти като The Guardian, Reuters, The New York Times, The Washington Post, The Telegraph и The Times, наред с много други, но тези медии не поискаха да публикуват упрека му към „пълното отсъствие на обществено възмущение от дехуманизирането на Асандж чрез изолация, за да се отклони вниманието от престъпленията, които той освети".


Мелцер дори публикува писмата, адресирани до правителствата на Обединеното кралство, САЩ, Еквадор и Швеция. „Молим всички участващи държави да разследват този случай и да облекчат натиска, упражнен върху него, и преди всичко да зачитат правото му на надлежен процес, който, от моя гледна точка, е нарушаван систематично от всички тези юрисдикции", написа той.

Станете почитател на Класа