САЩ показаха мощ срещу подкрепени от Турция бойци, приближили се до тяхна база

Военната авиация САЩ направи "демонстрация на сила", насочена към възпиране на бойците, подкрепени от Турция в офанзивата й срещу кюрдите в североизточна Сирия, след като те се приближиха твърде много до една от базите им, заяви неидентифициран американски служител за Ройтерс и ABC News.


Самолетите, прелетели над района, са изтребителите F-15 и бойните вертолети AH-64 Apache. Инцидентът се случил в близост до сирийския град Айн Иса, в селския район на Рака.


Според офицера, от който изтече информацията, бойците, подкрепени от Турция, нарушили споразумението със САЩ да не се приближават твърде много до войските им или да ги заплашват. Съобщава се, че САЩ вече са формализирали протеста си пред турската армия срещу събитията, като са преценили, че силите им са изложени на риск поради близостта на бойците.


В момента се организира завръщането на останалите американски войски, служещи в североизточна Сирия, процес, който може да отнеме седмици, заяви друг служител пред ABC News.


Според Доналд Тръмп се очаква малък брой военни служители да бъдат поддържани в Южна Сирия, в базата Ал Танф, за да продължат борбата срещу останките от Ислямска държава.

Станете почитател на Класа