Мексико: накъде с всичките трупове?

Мексико: накъде с всичките трупове?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    19.10.2019
  • Share:

Да обикаляш с хладилен камион със стотици трупове дни наред из града? Мексико има огромен проблем: неидентифицираните трупове са много, а хладилните помещения - твърде малко.

 

 

 

 

На помощ се притичат германски специалисти.В хладилните помещения на Института по съдебна медицина в Гуадалахара над 300 тела са натъпкани в чували. Сред тях има разчленени трупове, има и тела, които са изгнили наполовина. Все жертви на убийства. Трупове, извадени от масови гробове. Германският съдебен лекар Кристоф Бирнгрубер, който работи в института от няколко седмици, веднага открива разликите с Германия. "В Германия за всеки покойник има специална хладилна камера. Изключително рядко се случва няколкостотин трупа да се съберат на една едно място."

Помощ от Германия

Германското правителство е изпратило 37-годишния специалист и негова колежка в град Гуадалахара, щата Халиско, за половин година. Те трябва да окажат подкрепа на мексиканските си колеги при идентифицирането на огромния брой трупове. В момента тук има 600 неидентифицирани мъртви тела, всеки ден пристигат поне по още 15. Съдебните медици просто не смогват.

Допреди година институтът дори не е разполагал със система за охлаждане. Затова тогавашният директор наредил труповете да бъдат съхранявани в камиони с хладилни камери. Камионите пътували безспирно из града до момента, в който жителите не се оплакали от миризмата. Скандалът, който шокира цялата страна, принуди политиците да вземат мерки. Институтът получи малко по-добро оборудване и помощ от Германия. Шокиращият брой убийства през изминалата година - 36 000 убити и повече от 40 000 изчезнали хора, накарал Кристоф Бирнгрубер да замине за Мексико. Той непременно искал да помогне на мексиканските си колеги.

"Избягвам да си поставям цели, тъй като ситуацията е непредсказуема и несравнима с германските условия. Опитваме се да дадем най-доброто от себе си и ще се радваме, ако успеем да идентифицираме поне няколко тела и да ги върнем на близките им. В крайна сметка всеки случай е важен: става дума за покойници, които не са били разпознати и чиито семейства не могат да скърбят, защото нямат представа какво се случило с близките им", казва лекарят.

Разчленени трупове в торбички

Идентифицирането на трупове в Мексико става все по-трудно, защото извършителите все по-често заравят жертвите си в масови гробове. Само през тази година в Халиско бяха открити 29 масови гроба. Един от последните случаи в Института по съдебна медицина: 119 найлонови торбички, пълни с различни човешки части. Подобни случаи затрудняват специалистите, защото всяка част трябва да бъде анализирана и описана. И точно тук на помощ идват съдебните лекари от Германия. 

В Мексико в 98% от случаите извършителите остават ненаказани. Докато това не се промени, няма как да настъпи край на насилието.

Станете почитател на Класа