Китове „полудяха“ след земетресение в Калифорния

Група гърбати китове бяха снимани край бреговете на Калифорния (САЩ), докато скачат синхронизирано и много по-често от обикновено. Инцидентът е заснет във вторник, малко след като земетресение с магнитуд 4,7 разтърси градовете Холистър и Салинас, близо до залива Монтерей.


Очевидно китовете са реагирали на звука, генериран от сеизмичното движение, но пък предложиха на туристите необичаен спектакъл. "Общо седем кита на по-малко от четири мили от нас (шест километра) скачаха като луди", заяви Кейт Къммингс, капитан на туристически услуги на корабчето High Spirits.


Странното поведение на китовете е видяно едновременно в три различни области на океана. По онова време не е имало обяснение за причините за тяхното поведение. По-късно специалистите откриха, че всичко се е случило едновременно с тремора.


"Веднага щом казахме по радиото, че китовете във всички посоки полудяват, друг капитан каза, че е получил предупреждение за земетресение", каза Катлин Тейлър, пасажер на борда.


Експертите обясняват, че китовете имат отличен слух и тяхната активност на повърхността е била в отговор на тремора. Подводният звук, генериран от тремора, е бил засечен от хидрофон, а специалистите посочват, че „се е чувал силно и ясно".

Станете почитател на Класа