Правителството на Мексико арестува и после освободи сина на "Ел Чапо" Гузман

Мексиканските власти освободиха Овидио Гузман Лопес, син на мексиканския бос Хоакин 'Ел Чапо' Гузман Лоера, когото заловиха в четвъртък вечер в къща заедно с още трима души по време на конфронтация в Кулиакан, Синалоа.


Решението за освобождаване на сина на „Ел Чапо" е взето от федералните власти след вълната на насилие и разстрели между въоръжени групировки, които избухнаха в града след неговия арест.


Секретарят по сигурността и защитата на гражданите Алфонсо Дуразо първо съобщи на медиите новината за ареста на четиримата, от членове на Националната гвардия и Министерството на националната отбрана (Седена), но по-късно заяви, че са решили „ да прекратят споменатите действия за защита на целостта и спокойствието на обществото".


По-късно той потвърди пред агенция Ройтерс, че решението за освобождаване на сина на Гузман е взето от Кабинета за сигурност.


"Взето е решение да се оттеглим от къщата, без Гузман, за да се опитаме да избегнем още насилие в района, да запазим живота на нашите служители и да възстановим спокойствието в града", каза Дуразо.


Сред хаоса, записан по улиците на Кулиакан, десетина затворници избягаха от затвора Агуаруто.


Начинът, по който федералното правителство призна, че е освободило боса, след като се оказа числено превъзхождано от членове на организираната престъпност, отприщи вълна от възмущение в Мексико, поради официалното признание, че мексиканската държава е „надвита" от наркокартелите.


Това породи коментари за институционалната слабост на Мексико, като някои потребители на мрежата оцениха страната като пример за „провалена държава".


Депутати от опозицията дори нарекоха събитието "най-голямото поражение в историята на страната ни".


Няколко часа след освобождаването на Овидио Гузман бяха регистрирани няколко стрелби в столицата на щата Синалоа, въпреки че аргументът на правителството на Мексико за да освободи боса, бе „опит да се избегне още насилие".


28-годишният Гузман Лопес е син на втория брак на Гузман Лоера и е издирван от американските власти. Министерството на финансите го определи като важен член на картела Синалоа.


През август 2012 г. Службата за контрол на активите на Министерството на финансите на САЩ включи Гузман Лопес заедно с Иван Архивалдо Гузман Салазар, „Ел Чапито", в Закона за определяне на лидери на наркотрафика и замрази имуществото им в Съединените щати.

Станете почитател на Класа