Страните с най-добра репутация в света

Компанията Reputation Institute представи годишната си „класация" на страните с най-добра репутация в света RepTrak, която оценява 55 държави, като отчита напредъка на икономиката, привлекателността на околната среда и ефективността на правителството им.


Резултатите са измерени чрез възприятията на повече от 58 000 души от бившите G8 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, Обединеното кралство и САЩ), изследвани между март и април 2019 г.


За втора поредна година Швеция оглавява списъка, резултат който авторите на класирането приписват на усилията на скандинавската държава да се грижи за имиджа си и за своите граждани, хвалени от дълго време се за тяхната универсална здравна система и ангажираността им към равенство между половете.


Швейцария, Норвегия, Финландия и Нова Зеландия - страни, които също работят за преодоляване на разликата в заплащането между половете - са класирани съответно на второ, трето, четвърто и пето места съответно.


Другите държави от топ 10 са Канада, Дания, Австралия, Холандия и Ирландия.


Най-добре позиционирана държава от Латинска Америка е Перу, която се появява на 25-о място в класирането, следвана в региона от Чили (28-о място), Аржентина (29) и Бразилия (34).


От друга страна, всички споменати южноамерикански държави се появяват в списъка преди САЩ, чиято репутация е в упадък от 2016 г. САЩ заемат 36-то място в списъка, точно следд Филипините. За Стивън Хан-Грифитс, директор за репутациите на RI, този резултат "говори за липсата на емоционална привлекателност около американската марка, която изглежда е загубила доверие както в международен, така и в национален мащаб, вероятно в резултат на на националистическата реторика, която се излъчва от Белия дом."


„САЩ са на етичен и морален кръстопът", казва Хан-Грифитс, като подчертава, че „не е достатъчно да имаш напреднала икономика, защото всъщност става дума за това, което правиш, за да помогнеш на обществото да прогресира по правилен начин ", цитира го Forbes.

Станете почитател на Класа