Медведев преди визитата си в Белград: Няма да допуснем преначертаване на картата на Балканите

Медведев преди визитата си в Белград: Няма да допуснем преначертаване на картата на Балканите
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    19.10.2019
  • Share:

Медведев заяви, че най-голяма вреда на Балканите причинява стремежът на САЩ да доминират в целия свят

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че в никакъв случай не бива да бъде допускано едностранно преначертаване на картата на Балканите и действия, които могат да доведат до хуманитарна катастрофа в региона.

Такова мнение изрази той в интервю за сръбския вестник "Вечерне новости" в навечерието на визитата си в Белград, цитирано от ТАСС.

"Балканите и досега остават достатъчно неспокоен регион и не трябва в никакъв случай да допускаме повторение на каквито и да било проявления на насилие, опити за едностранно преначертаване на картата на Балканите или каквито и да било други действия, които могат да доведат до хуманитарна катастрофа", подчерта руският премиер.

Русия е готова да развива отношения с всички балкански държави, ако те самите покажат политическа воля за това, заяви Медведев в интервюто в коментар за демонстрираното от Северна Македония и Черна гора желание да възстановят отношенията си с Москва, отбелязва ТАСС. По думите на руския премиер Москва винаги е заемала премерена позиция.

"Тя се състои в това, че искаме да сме приятели с всички страни и, разбира се, имаме нормални отношения с държавите на Балканите, без значение от принадлежността им към един или друг военно-политически блок. Стараем се да развиваме тези отношения", каза той. В същото време руският премиер акцентира на това, че Русия не може да не вижда, че едни страни проявяват себе си като приятели, а други "се намират във фарватера на агресивната политика на САЩ".

Конкретно за Сърбия Медведев заяви, че Москва винаги е ценяла и ще цени това, че Белград "зае много премерена позиция в онзи период, когато ЕС и САЩ въвеждаха санкции срещу Русия".

Медведев допълни, че опитите да бъдат вкарани в НАТО страни с вътрешнополитически противоречия са опасни.

"Разбирате ли, всички опити в НАТО да бъдат вкарани страни, в които има вътрешни противоречия, са извънредно опасни", каза той в отговор на въпрос как гледа Русия на опитите в алианса да бъде привлечена Босна и Херцеговина.

"Вие говорите за Босна и Херцеговина, Република Сръбска, но ние можем да назовем и други страни. А какво става с Грузия? Какво става с Украйна? Тези страни не са в много лесно положение", добави руският премиер.

Медведев заяви в интервюто, че най-голяма вреда на Балканите причинява стремежът на САЩ да доминират в целия свят, посочва ТАСС.

 

 

Станете почитател на Класа