Адвокатите на "Ел Чапо" благодарят на Лопес Обрадор за освобождаването на сина му

Адвокатите на семейството на Хоакин 'Ел Чапо' Гузман Лоера благодариха на президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор за освобождаването на един от синовете на капото, Овидио Гузман Лопес, арестуван от властите следобед в четвъртък и часове по-късно освободен, на фона на насилствената реакция на въоръжени групировки, парализирали град Кулиакан, в щата Синалоа.


„Посланието на семейството и на майката на Ел Чапо, Мария Консуело и майката на Овидио, Гризелда Лопес, е на благодарност към президента на републиката Лопес Обрадор и към неговия екип за национална сигурност" заявиха адвокатите пред местните медии, след като увериха, че синът на бившия лидер на картела Синалоа "е на сигурно място."


"Имаме човечен християнски президент, който накрая взе решението да не навреди на Овидий, един от синовете на Ел Чапо" , каза защитникът Гомес и добави, че няма злоупотреба с власт от страна на въоръжените сили.


Според версията на защитата на семейството на Ел Чапо Гузман, Овидио е бил подложен на "задълбочен разпит" от мексиканските власти и тъй като не са намерили престъпления и основания за арестуването му, той е бил освободен, след като бил задържан в продължение на пет часа.


В четвъртък следобед и вечерта страната беше разтревожена от стрелбата и насилието, разгърнато в Кулиакан, град с 800 000 жители, разположен в щата Синалоа..


В изявление пред Ройтерс, секретарят по сигурността и защитата на гражданите Алфонсо Дуразо най-накрая призна, че мексиканското правителство освобождава Овидио Гузман „за да се избегне повече насилие", като това регистрирано по улиците на Кулиакан, където въоръжени групировки с оръжие с голям калибър се сблъскаха с въоръжените сили, предизвиквайки терор за местното население. При хаоса четиридесет и девет затворници избягаха от затвора Агуаруто, според информация от Държавния секретариат на обществената сигурност.


В петък, по време на традиционната си сутрешна конференция, Лопес Обрадор потвърди одобрението си за освобождаването на Овидий от въоръжените сили с цел "защита на живота на хората".


"Те изследваха проблема и взеха решения, които подкрепям, защото ситуацията стана много трудна и много граждани, много хора, много човешки същества бяха изложени на риск. И беше решено да се защити живота на хората", каза Лопес Обрадор.


На въпрос дали заповедта за екстрадиция на капото в САЩ била поискана от президента Доналд Тръмп, мексиканският президент избегна да отговори.

Станете почитател на Класа