Сделката за Брекзит има шанс. Но нищо не е сигурно

Няма да е лесно, но след като някои опозиционни депутати декларираха, че ще подкрепят сделката за Брекзит на Борис Джонсън, той може и да спечели гласуването в Долната камара на британския парламент.

 

 

 

"Няма по-добър резултат" от този, който бе постигнат в Брюксел, подчерта британският премиер Борис Джонсън. И допълни: "Ако сделката бъде одобрена от британския парламент, след това вече бих могъл да се заема с други неща и да оставя тази неприятна тема". Този аргумент определено му носи точки в очите на обществеността. И наистина съответства на нагласите на британците, както сочат проучванията.

Повечето депутати в Долната камара знаят, че след Брекзит тепърва ще започнат истинските преговори с ЕС. Някои от позициите в Долната камара са ясни, тъй като опозицията, включваща Лейбъристката партия, Шотландската национална партия и либералите ще бъде против - заради опасенията от негативни последствия за работниците, околната среда и потребителите.

 

London: Brexit (picture-alliance/AP/J. Taylor)

 

"Не" възнамерява да каже и северноирландската Демократична юнионистка партия, разочарована от това, че премиерът пожертва нейното неприкосновено единство с Великобритания. Борис Джонсън може да разчита на 260 сигурни гласа по линия на консерваторите, но за мнозинство му трябват 320. Ако иска да спечели, трябва сега да получи гласовете на всички онези 20 депутати-тори, които изхвърли от партията. Някои от тях вече се произнесоха по сделката, други облаче биха я подкрепили само ако Джонсън даде още уверения, че няма да допусне твърд Брекзит.

Математика и процедурни трикове

"По-добре тази сделка, отколкото никаква", смятат десетина лейбъристки депутати, които възнамеряват да подкрепят постигнатото споразумение - защото, например, представляват избирателни райони, гласували предимно за излизането от ЕС. Ако междувременно не настъпят някакви много големи промени и прогнозите се окажат верни, при гласуването е вероятно да се получи минимално мнозинство от един или два гласа. Но нищо не е сигурно.

До последния момент продължават и опитите премиерът да бъде подтикнат към поредно отлагане на крайното решение. Консервативният депутат Оливър Летуин настоява за  "гаранции, че проблемите трябва да бъдат решени единствено и само при наличието на договор с ЕС". Немалко негови колеги-депутати са на мнението, че срокът трябва да бъде удължен, преди вратата с Брекзит да бъде затворена. Опозиционната Лейбъристка партия поддържа това становище, на базата на което шансовете за ново удължаване и предсрочни избори растат.

Брюксел е против удължаването - ако се съди по изявленията на ирландския премиер Лео Варадкар и на френския президент Еманюел Макрон на приключилата среща на върха. Но ако Долната камара в Лондон гласува за предсрочни избори или за втори референдум, на правителствените ръководители от ЕС ще им се наложи да гласуват за удължаване.

Станете почитател на Класа