Изкривен енергиен преход

Полша ще захранва въглищна мина със слънчева енергия

 

 

Въпреки критиките, които отнася Полша по отношение на силната ѝ зависимост от въглищата, страната стартира нов зелен проект, който впечатлява със своята особеност.

В комплекса за обработка на въглища към мината „Нова руда“ Полша изгражда соларен парк с инсталирана мощност в размер на 410 kWp (1 kWp е равен1100 киловатчаса годишно – бел.ред.), съобщава GlobEnergia. 

Предвидени са общо 1109 соларни панела, които ще произвеждат електроенергия за мината. Това е първото подобно начинание на Polish Mining Group (Polska Grupa Górnicza), най-голямата миннодобивна компания в рамките на Европейския съюз (ЕС), от плана ѝ да изгради соларен парк с общ капацитет от 95 мегавата.

Въпросните 1109 панела ще бъдат разположени на 9 покрива на съоръжението, като ще покриват нуждите на компанията при добива на нови изкопаеми ресурси.

Инсталацията трябва да осигури приблизително 390 мегаватчаса електроенергия годишно.

Соларната енергия ще се използва изцяло за собствените нужди на PGG, особено за осветление и захранване на сградите на повърхността на комплекса. Инсталацията ще намали консумацията на енергия от мрежата и по този начин ще увеличи енергийната независимост на компанията. Инвестицията ще позволи на PGG да спестява по 136,5 хил. злоти годишно (62,3 хил. лв).

Преди старта на поставянето на панелите е трябвал да бъде направен щателен преглед на всички сгради и покриви, посочват от дружеството.

Това няма да е единственият подобен проект на PGG. Компанията предвижда да инсталира подобни фотоволтаици и в останалите свои комплекси в страната. Предвидено е да бъдат монтирани панели още в комплексите „Сошница“, „Руда Сласка“ и „Рудник“ с приблизителен общ инсталиран капацитет от 6-7 MWp.

Стойността на целия проект е оценена на около 300 млн. злоти (136 млн. лв), като до 80% от средствата ще бъдат осигурени от ЕС като част от инициативата за намаляване на вредните емисии от промишлеността.

Този проект ще спести около 60 хил. тона емисии на въглероден диоксид за атмосферата, като инсталацията в „Нова руда“ ще ограничи вредните газове съответно с 317 т въглероден диоксид, 297 т серен диоксид, 302 т азотни оксиди и 18 кг прахови частици тип PM2.5 и PM10.

 

 

Polish Mining Group разполага с общо 42 хил. работници, като развива осем въглищни мини в района на Катовице, а годишното ѝ производство на въглища достига 30 млн. т. Печалбата ѝ преди лихви, данъци и амротизация достига 613 млн. евро за 2018 г. Пазарният ѝ дял в Полша по отношение на въглищната индустрия достига 47%, а в контекста на наетите работници – 51%.

На фона на тази новина възниква за пореден път вече задаваният многократно въпрос - какво може да направи ЕС по отношение на таксономията за зелено финансиране - една актуална тема, която засяга както Европейската инвестиционна банка, така и новия кабинет на Европейската комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен.

 

Станете почитател на Класа