Русия и Сърбия подписаха споразумение за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации

Русия и Сърбия подписаха споразумение за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    20.10.2019
  • Share:

По време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград бе подписано междуправителствено споразумение между Русия и Сърбия за сътрудничество при изграждането на Център за ядрена наука, технологии и иновации на територията на Република Сърбия.
От руска страна документът бе подписан от генералния директор на държавната корпорация „Росатом" Алексей Лихачов, а от страна на Сърбия - от министъра на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович. Церемонията се състоя в присъствието на премиера на Русия Дмитрий Медведев и президента на Сърбия Александър Вучич.
   С подписването на документа завърши формирането на необходимата нормативно-правна база, която позволява да се премине към подготовка и сключване на първите изпълнителни договори. Дейността на Центъра ще подпомогне работата в редица жизненоважни области като производството на радиоизотопи за медицински, промишлени и селскостопански цели, производството на легиран силиций за индустрията, оказване на услуги за определяне на елементния състав на руди и минерали, екологични проби, подготовка на кадри за атомната промишленост, както и развитието на иновациите и изследванията в областта на цифровите технологии и много други.
   Част от Центъра ще бъде и ядрена инсталация, която ще работи на базата на многоцелеви изследователски водо-воден реактор с мощност до 20 мегавата. Тя ще е снабдена с необходимите за безопасната експлоатация системи, оборудване, апаратура, лаборатории и функционални комплекси.
„Сърбия традиционно притежава знания и умения в областта на мирното използване на атома. Центърът за ядрена наука, технологии и иновации, който съвместно ще изграждаме, е иновативен проект, отговарящ на най-съвременните тенденции в развитието на ядрените технологии. В основната на проекта е дългогодишното ни сътрудничество в тази област и традиционните връзки между руските и сръбските атомни експерти.           Надяваме се реализирането на проекта да започне скоро", отбеляза Алексей Лихачов.
 „Сърбия и Русия са свързани с многогодишно сътрудничество в областта на изследването на атома, като новият проект ще укрепи това взаимодействие. Строителството на високотехнологичен център в нашата страна ще създаде независима платформа за провеждане на изследвания и практическо използване на атомните технологии. В Центъра ще се произвеждат радиоизотопи, които ще помогнат да се реши въпросът с недостига на препарати за лечение на онкологични заболявания, като радиоизотопите могат да бъдат използвани за решаване на въпроси, свързани с индустрията и селското стопанство. Проектът ще бъде реализиран в съответствие с международните изисквания за ядрена и радиационна безопасност. В това отношение Русия притежава колосален опит при реализиране на такива проекти", заяви Ненад Попович.
За целите на ефективното и безопасно осъществяване на проекта, руските и сръбските специалисти ще си съдействат за усъвършенстване на инфраструктурата, включително за системата за регулиране на ядрената и радиационна безопасност, както и за изпълнението на националната политика в областта на използването на атомната енергия за мирни цели. Това ще стане на базата на съществуващата руска практика и в съответствие с препоръките на Международната агенция за атомна енергия.

За справка:
На 15 май 2018 г., в рамките на международния форум „Атомекспо-2018" в Сочи, Ненад Попович и Алексей Лихачов подписаха съвместно заявление относно принципите на сътрудничеството в сферата на иновациите и технологичното развитие при използването на ядрената енергия за мирни цели.
През януари 2019 г., по време на официалната визита на президента на Русия Владимир Путин в Сърбия, бе подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели. Одобрено бе и съвместно заявление за стратегическо партньорство при изграждането на Център за ядрена наука, технологии и иновации.
В рамките на форума „Атомекспо-2019" през април 2019 г. Русия и Сърбия подписаха два меморандума за взаимно разбирателство - за сътрудничество при подготовката на кадри и за принципите на формиране на позитивно обществено мнение за атомната енергетика.

Станете почитател на Класа