Welt: Викайте стопанина — без Русия сигурно примирие в северната част на Сирия не може да бъде сключено

Welt: Викайте стопанина — без Русия сигурно примирие в северната част на Сирия не може да бъде сключено
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    20.10.2019
  • Share:

Към преговорите за примирие между Анкара и сирийските кюрди трябва да се включи ръководителя на Кремъл Владимир Путин призовава Welt. Войските на президента Башар Асад, с подкрепата на Русия, вече заемат стратегически важни селища в Северна Сирия, за които Турция също претендира. А „без стопанина“ в настоящата ситуация просто не може, казва кореспондентът на немския телевизионен канал Кристоф Ванер.

На пряката ни линия от Калак в Северен Ирак е нашият кореспондент Кристоф Ванер. Как оценяваш настоящата ситуация? Това не е ли началото на дипломатическо решение?

 

КРИСТОФ ВАНЕР, кореспондент на Welt:

 

Според мен е твърде рано да се правят подобни изявления. Възможно е конфликтът в Северна Сирия да избухне с нова сила. Турция твърди, че вече е постигнала целта си и ще получи зона за сигурност с дължина 444 километра и ширина 32 километра. Кюрдите обаче казват, че ще освободят територия, дълга само 100 километра. И тук вече мирише на нов конфликт.

Освен това кюрдите извикаха Асад и руснаците на помощ. Трябва да се разбере, че без стопанина в тази ситуация със сигурност не може да се мине. Асад и руснаците вече заемат стратегически важни селища в Северна Сирия, за които Турция също претендира. А градове като Кобани и Манбидж, Асад и руснаците със сигурност няма да напуснат.

По този начин Владимир Путин трябва да участва в преговорите за възможно примирие. И точно това ще се случи: във вторник Ердоган ще пристигне в Сочи на Черно море, където ще проведе нови преговори с президента на Русия.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа