«Тръмп е импулисивен, но има шансове да бъде преизбран»

«Тръмп е импулисивен, но има шансове да бъде преизбран»
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    10.11.2019
  • Share:

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се готви да влезе в надпреварата за Белия дом — един нюйоркски милиардер срещу друг нюйоркски милиардер — дали така ще изглежда битката за Овалния офис през 2020-та предстои да разберем. Но включването на Блумбърг в битката на демократите показва, че настоящият фаворит за кандидат Джо Байдън вече не стои толкова убедително.

Именно Байдън и синът му са в епицентъра на разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, а следващата седмица започва нова фаза от него с публични изслушвания. Подрежда ли се пъзелът на аферата с Украйна — Тоня Димитрова разговаря с Джеф Гедмин — бивш директор на радио „Свободна Европа“ и сътрудник на Атлантическия съвет във Вашингтон.

Тази седмица бяха публикувани показанията, проведени при закрити врата. Американският посланик в Европейския съюз промени свидетелствата си с допълнителна декларация. Сюжетът на това разследване става все по-сложен, основните свидетели стават все повече, призован беше и шефът на кабинета в Белия дом Мик Мълвейни. Какво научихме до този момент от разследването в Долната камара на Конгреса?

Процедурата по импийчмънт е объркваща, има много обрати и заплетени сюжети. Бих казал на първо място, че е много вероятно в края на този процес Долната камара да гласува за импийчмънт на президента по две обвинения — злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието, след като Доналд Тръмп е търгувал с държавни активи, за да получи лична политическа облага, като е задържал финансова помощ за Украйна в замяна на изравяне на политически мръсотии за опонента му Джо Байдън.

Втората част — към днешния ден, когато казусът отиде в Сената, който е контролиран от републиканците много е вероятно те да не го осъдят. Когато става въпрос за злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието, най-вероятно републиканците в Сената ще гласуват строго по партийна линия.

Очаквахме тази седмица ключовите показания на бившия съветник по национална сигурност Джон Болтън, но той не се яви, а Камарата на представителите в последния момент оттегли призовката си за него. Защо Болтън не се яви и защо показанията му биха били толкова важни?

Белият дом очевидно иска от Джон Болтън да не дава показания, въпреки че има призовка от Конгреса. Той иска съдебно решение дали е задължен да се яви пред Камарата на представителите.

Показанията на Джон Болтън биха били голям удар, защото републиканците не могат да кажат, че симпатизира на демократите, не могат да кажат и, че е част от така наречената сенчеста външна политика. Джон Болтън е истински републиканец и неговите показания срещу президента биха нанесли големи поражения и биха променили баланса на Капитолия. Но подчертавам, че това е само вероятност, както виждате, има много обрати в това разследване.

За първи път импийчмънт за външна политика в САЩ, а в хода на разследването стана ясно, че адвокатът на Доналд Тръмп — Руди Джулиани е водел паралелна външна политика в Украйна — поставя ли под въпрос това ролята на Вашингтон на световната геополитическа сцена, не нанася ли щети и не създава ли усещане за държава, която води двойствена политика?

Според мен нанася много щати. През последните 3 години, откакто е на власт, администрацията на Тръмп има двойственост. От една страна външната политика е изпълнявана от професионалисти от Пентагона, от държавния департамент И много утвърдени имена се занимават с това, независимо дали ги харесват или не, те са способни хора. Министърът на отбраната Джеймс Матис, вече го няма… съветникът по национална сигурност Хърбърт Макмастър, и него вече го няма…държавният секретар Рекс Тилърсън, неговата съдба е същата. Но всички тези хора са способни, професионалисти, които са ангажирани с външната политика, поддържат много контакти със съюзниците ни и всички те си тръгват по грозен начин.

На фона на тази двойственост — президентът на Съединените щати встъпи в длъжност неквалифициран по външна политика и меко казано той е крайно импулсивен и доста недисциплиниран. Независимо дали става въпрос за врагове или съюзници, той предлага необикновена доза непредсказуемост, нестабилност. Враговете ни и съюзниците ни не знаят къде се намират или какво да очакват. Процедурата по импийчмънт и разкритията, че Руди Джулиани — личният адвокат на президента, е водил задкулисна външна политика в Украйна — това вреди, това не е присъщо поведение за една държава-лидер, безотговорно е. Ако сте наш съюзник — член на НАТО — всичко това е разтърсващо.

В сряда започва решаваща нова фаза от разследването за импийчмънт. Изслушванията стават публични, показания ще дадат посланикът в Украйна Бил Тейлър, бившият посланик Мари Йованович и Джордж Кент — високопоставен служител в Държавния департамент. Техните думи ще бъдат предавани на живо по телевизията — как това ще се отрази на целия процес?

Това е много важен въпрос. Мой приятел постоянно ми напомня, че телевизията е много мощно средство и изведнъж, когато видим хората, лицата им, чуем от устата им показанията, ясно и твърдо — това ще внесе известна доза драма на този процес, динамиката ще се промени. Не мога да предскажа какво точно ще се случи, но вероятно ще има огромен ефект върху общественото мнение и върху някои сенатори — републиканци. Помнете, че основното ядро привърженици на Доналд Тръмп са му изключително верни и не е реалистично да очакваме, че нагласите на електората ще се обърнат за една нощ, те могат да се променят леко в дадена посока, когато парчетата от пъзела започнат да бъдат сглобявани. Но пак подчертавам, че казвам всичко това с огромна условност — в момента всичко е толкова непостоянно, монетата може да се обърне във всеки един момент.

Долната камара на Конгреса се отказва да води дела, за да накара свидетели да дават показания, публичните изслушвания започват много по-скоро — всичко говори, че се търси и бързина. Можем ли да очакваме, както твърдят американски медии, решение за импийчмънт на конгресмените преди 2020-та?

Бих се изненадал. Вашингтон рядко действа бързо. Предстои ни Денят на благодарността, коледните празници, а вече е средата на ноември. Малко е вероятно и бих се изненадал ако се движат толкова гладко и ефективно.

Ако през следващите седмици има нови разкрития, нови силни показания, силата на телевизията започне да трансформира общественото мнение, ако научим повече за това, което президентът Тръмп или адвокатът му Руди Джулиани са вършили, може би може и да се промени баланса в Сената. Но към тази дата, ако трябва да се обзаложа, бих казал, че сенаторите няма да го импийчнат.

Дори Сенатът да оправдае Доналд Тръмп той все пак вероятно ще бъде първият президент, който се кандидатира за втори мандат, след като е бил признат за виновен от долната камара — как целият този процес ще се отрази на предизборната надпревара за вота през ноември следващата година?

По-вероятно е Доналд Тръмп да продължи да нанася удари срещу опонентите си, неговото ядро от привърженици да се активира още повече, защото ще приемат случващото се като партийна битка, ще смятат, че това е атака от Държавния департамент и други правителствени служители, които просто не харесват републиканците. Това ще доведе до още по-разединена Америка, още по-поляризирано общество.

При тези обстоятелства Доналд Тръмп ще има ясно предимство, но всичко зависи и от това, кой ще бъде кандидатът за президент на Демократическата партия — това също не знаем още — дали ще е  Елизабет Уорън, Джо Байдън ….. седмици ще минат преди това да стане ясно.

И дотогава зависи много дали ще има скандали, грешни стъпки, фаворитът изведнъж може да се окаже на последно място….Толкова много неща има да се случват ….Но най-доброто предположение към този момент е, че Доналд Тръмп се кандидатира и макар с нанесени щети все още си запазва шанса за преизбиране за втори мандат.

Интервю на Тоня Димитрова с Джеф Гедмин за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Станете почитател на Класа