Гръцко-китайската прегръдка - едно приятелство, изградено върху много привилегии

Гръцко-китайската прегръдка - едно приятелство, изградено върху много привилегии
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    12.11.2019
  • Share:

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в неделя вечерта на тридневна визита в Гърция, а официално представената цел на посещението му в страната е "по-дълбоко сътрудничество във всички сектори".

Китайската икономика може и да се забавя, но китайските външнополитически амбиции не намаляват и с йота. И посещението на Си Дзинпин в Атина е само поредното доказателство за това.

Според официалната програма на посещението Си трябва да се срещне с президента Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис. Също така двете държави трябва да подпишат документи за сътрудничество в сферата на образованието, енергетиката и корабната индустрия.

 

Кириакос Мицотакис и Си Дзинпин

 

В интервю за в. "Катимерини" китайският лидер призова двете държави да вземат поука от "дълбоката мъдрост на древните си цивилизации" и съвместно да насърчават създаването на "нов тип международни отношения, основани на уважение, справедливост и взаимоизгодно сътрудничество".

Миналата седмица Кириакос Мицотакис, заедно с делегация от повече от 60 бизнес лидери, беше на 4-дневна визита в Шанхай. Там той коментира китайските планове за инвестиция в пристанището Пиеря, които могат да достигнат над 1 милиард евро.

Покрай тези две събития - гостуването на Мицотакис в Шанхай и визитата на Си Дзинпин в Атина, отново на преден план излизат отношенията между двете държави и тяхната все по-значима роля в международен план, особено с оглед на експанзионистката политика на Китай в икономически план и множеството недоволни погледи в Брюксел, които това ново топло приятелство между Атина и Пекин предизвиква.

Двете държави вече на няколко пъти заявиха интерес в това да увеличат двустранната търговия. В момента, според оценките на анализаторите, гръцкият износ за Китай възлиза на обща стойност под 1 милиард евро - факт, който Атина силно се надява да промени в положителна посока.

По-интересни обаче остават китайските инвестиции в Гърция. Държавното предприятие China COSCO Shipping е инвестирало сериозно в проект за ристанището в Пирея.

Сега Пекин планира масирана експанзия в съвсем близко бъдеще. Китай вече е инвестирал повече от 800 милиона евро в пристанището и възнамерява да инвестира още 600 милиона евро.

Гърция постепенно изгражда тесни търговски отношения с Китай от повече от десетилетие. Инициативата започна през 2008 г., когато двете държави се договориха за въпросната инвестиция в Пирея. Проектът се разглежда като "главата на дракона" на гръцките амбиции на Си Дзинпин.

В крайна сметка Гърция е първото дълбоководно пристанище на ЕС, до което азиатските контейнеровози достигат, когато влизат в Източното Средиземноморие. А Пирея играе важна роля в инициативата "Поясът и пътят" на Китай - мега проект, предназначен да отвори нови търговски пътища със Запада. Гърция официално подписа инициативата в началото на 2019 г.

Нещо повече - според самия Си, Пирея може да се превърне в най-голямото пристанище по цялото Средиземноморие.

 


Пристанище Пирея

 

Разбира се, не всички партньори на Гърция, особено тези в Брюксел, гледат на китайските инвестиции с такава надежда. В ЕС има доста "ястреби", които изразяват притесненията си по отношение на опасността, която китайската икономическа експанзия представлява.

Притесненията са, че с повишаването на китайските инвестиции в европейски държави ще се увеличи значително и влиянието, което Пекин има върху тях и върху външната им политика.

Някои от преките притеснения в случая засягат стандартите на ЕС за вносните стоки, както и за условията на труд.

Според Константинос Филис, директор на научните изследвания в Института за международни отношения на Пантеонския университет в Атина, повод за тревоги в случая не би трябвало да има, тъй като Гърция остава ангажирана с тях.

По думите му гръцката страна ще следи Китай да се придържа към регламентите и насоките на ЕС, свързани с въпроси около правата на труда и опазването на околната среда, поне що се отнася до съвместните гръцко-китайски проекти.

 

 

 

 

 

Политологът Джордж Цогопулос, който работи с китайски мозъчни тръстове, също не вижда поводи за притеснение по отношение на китайските инвестиции в страната му, тъй като поне към момента Гърция получава по-малко от 1% от всички китайски инвестиции в Европа.

Той също така изтъква, че международните кредитори на Гърция са тези, които са оказали натиск върху страната да извърши бърза приватизация. Цогопулос настоява, че критиките им сега са основани на опасенията, че пристанището Пирея скоро би могло да представлява сериозна конкурентна заплаха за пристанищата в Хамбург и Ротердам.

Китайските инвестиции действително са нужни на Гърция, за да може икономиката на страната да получи така нужния й тласък, който да я изведе далеч от състоянието на криза.

По-рано тази година предишното правителство в Атина на Алексис Ципрас официално обяви края на икономическата криза за страната, като отмени част от крутите мерки за стабилизиране.

Потокът от китайски пари обаче може да даде сериозен тласък за Гърция и то не само от инвестиции, а и от сериозната роля на туризма.

За държава като южната ни съседка, която разчита изключително много на туризма като перо от брутния си вътрешен продукт, възможността да привлече към бреговете си все по-нарастващия брой китайски туристи изглежда повече от привлекателна.

В момента около 170 000 китайци посещават страната всяка година - и този брой нараства. Янидис Константин, президент на Гръцко-китайската камара (HCC), гръцко-китайска бизнес група в Атина, вижда голям потенциал.

"Повечето китайски посетители избягват слънцето и плажовете. Вместо това те са много по-заинтересовани от градския туризъм, археологията, културата или луксозното пазаруване", коментира той.

Много китайски туристи обичат да пътуват извън сезона - дори през декември. Константин обяснява, че тази тенденция би могла да отвори изцяло нова перспектива за туристическия бизнес в страната, което да позволи на заетите в бранша да удължат ваканционния сезон и да подобрят доходите си.

В Гърция Си Дзинпин ще присъства на откриването на първия клон на Китайската банка в страната. Преди да тръгне от Атина във вторник, той ще посети и музея на Акропола.

Всичко това бележи добри перспективи за Гърция и дава поводи за надежда за правителството на Кириакос Мицотакис, както и за обикновените гърци.

Според последните проучвания, проведени от Pew Research Center, американски институт за изследване на общественото мнение, 51% от гърците имат положително мнение за Китай. Единствената страна в ЕС, която има по-положително мнение за Китай, е България, където 55% от населението е настроено позитивно към Пекин.

Съществува ли обаче опасност Гърция да се превърне в "Троянски кон" на Китай в Европа - това, което буди опасения в Брюксел?

Според българския анализатор Владимир Трифонов - докторант в Софийския университет "Св. Климент Охридски" с изследвания фокусирани върху темата за инициативата "Поясът и пътят" - няма реална причина за притеснения.

"Гърция е ключов военен партньор на САЩ в Средиземноморския регион. Китай има инвестиции, но политическото влияние на САЩ в Атина е огромно", коментира той и посочва важни причини за това влияние - Гърция купува оръжията си от американците, Вашингтон заема гръцката страна по спора с Турция за газовите находища близо до Кипър.

"Да, Гърция има нужда от китайските инвестиции, но остава ключов партньор на САЩ в региона. Китайските инвестиции няма да повлияят на геополитическата й ориентация", допълва Трифонов.

Стъпка по стъпка обаче инициативите на Китай изграждат на страната широка мрежа от връзки - както на икономическо, така и на политическо ниво. А в един момент тези връзки лесно могат да се превърнат в лостове за влияние.

Станете почитател на Класа