Иран откри 53 млрд. барела нов нефт

Иран откри 53 млрд. барела нов нефт
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    13.11.2019
  • Share:

Огромно нефтено находище, съдържащо приблизително 53 милиарда барела суров нефт е открито в Иран, обяви президентът Хасан Роухани.

Това е находка, която може да даде тласък на икономиката на страната на фона на строги американски санкции, твърдят анализаторите.

И нищо чудно: това са 3 трилиона долара по сегашните цени на лекия суров петрол.

Нефтеното находище в югозападен Иран се простира на площ от 2400 кв. км в провинция Хузестан и е на дълбочина около 80 метра, според иранския лидер.

Това ще бъде второто по големина нефтено находище в страната, след това в Ахваз, което съдържа приблизително 65 милиарда барела.

 

 

“Това е малък подарък от правителството за народа на Иран”, добави президентът, цитиран от Agence France-Presse (AFP).Иран, който е член-основател на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), понастоящем е оценил доказаните си запаси от суров нефт на 155,6 милиарда барела, според енергийния гигант BP. Новите открития биха добавят около 34% към общите резерви на страната.

Американската администрация за енергийна информация (EIA) класира Иран като четвърти по големина по запаси от нефт и втори по големина – на газ. Ако размерът на новите запаси от петрол се окаже точен, това би издигнало страната до третото място, точно под нейния регионален враг Саудитска Арабия. 

 

 

19MIN.BG

 

Read 188 times

Станете почитател на Класа