Тръмп: Работим за намаляване на извеждането на деца в риск от домовете им

Тръмп: Работим за намаляване на извеждането на деца в риск от домовете им
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    13.11.2019
  • Share:

 

"Когато стане необходимо да се извеждат децата от домовете им, за да се осигури повече безопасност, стабилност и възможности, настаняването при роднини, които могат да осигурят тази среда, е първата възможност. Децата биват по-малко травмирани, когато са обгрижвани от роднини. Поради това федералното правителство финансира програми, които предоставят нужната подкрепа на приемни родители от семейната среда, и изисква щатите да докажат как техните стандарти за лицензиране на приемна грижа насърчават това." Това се казва в обръщение на Доналд Тръмп, направено през април тази година. С него той обявява месец май 2019 г. за Национален месец за приемна грижа. Публикуваме пълния текст на обръщението на американския президент.

 

Бъдещето на нашата Нация зависи от нашите деца. Трябва да инвестираме в тяхното бъдеще, да посеем в тях ценностите на семейството, вярата и държавата и да гарантираме, че те имат всяка възможност да реализират пълния си потенциал. Развитието на нашите деца започва у дома и моята администрация е изцяло ангажирана с укрепването на американските семейства.

Този месец признаваме, че в нашите градове и общности има деца, които може да нямат семейство или чиито семейства могат да изпитват големи затруднения и трудности. В Америка вярваме, че стоим до тези деца, ходим с тях през техните изпитания и намираме постоянни и сигурни семейства за всяко от тях. Сърдечни граждани от нашата страна въплъщават тази вяра, посвещавайки своето време и усилия за това. Само през фискалната 2017 година американските семейства отвориха врати за 443 000 млади хора в приемна грижа - брой, който се увеличава всяка от последните 5 години. По време на Националния месец за приемна грижа ние почитаме тези патриоти, които отварят сърцето си за деца, които се нуждаят от дом и които се грижат за най-уязвимите сред нас. Ние също така признаваме големия принос на хората и организациите, подкрепящи приемните родители, както и професионалистите, които помагат на децата в приемна грижа да намерят сигурни и стабилни семейства.

Трябва да се стремим да запазим семействата обединени, когато това е възможно, и моята администрация работи за намаляване на извеждането на деца в риск от домовете и познатата им среда. Миналата година подписах Закона за първоначална превенция в семейните услуги, който работи за укрепване на семействата и задържането на децата в техните домове, когато е възможно. Това законодателство предоставя на щатите достъп до финансиране на доказани услуги за превенция и ранна намеса, като терапия за психично здраве, семейни консултации, лечение на наркотици и лечение на зависимости и класове за родители. Като дадем възможност на щатите да се справят с фактори, като например опиоидната криза, синовете и дъщерите на Америка ще се радват на по-добри резултати и се надяват на по-светло бъдеще.

Когато стане необходимо да се извеждат децата от домовете им, за да се осигури повече безопасност, стабилност и възможности, настаняването при роднини, които могат да осигурят тази среда, е първата възможност. Децата биват по-малко травмирани, когато са обгрижвани от роднини. Поради това федералното правителство финансира програми, които предоставят нужната подкрепа на приемни родители от семейната среда, и изисква щатите да докажат как техните стандарти за лицензиране на приемна грижа насърчават това.

Децата заслужават стабилна семейна среда, а приемната грижа предоставя прекрасна възможност за самоотвержени и състрадателни мъже и жени да отглеждат деца, докато ние работим, за да им осигурим семейство завинаги. Този месец и винаги изразяваме благодарността си към всички семейства, които щедро отварят вратите си за нуждаещи се деца и им осигуряват любов и подкрепа. Ние отново препоръчваме да търсим възможности да инвестираме в живота на нашите уязвими млади хора и празнуваме тези, които неуморно служат на децата на нашата Нация в приемна грижа.

Сега, и поради това, аз, Доналд Й. Тръмп, президент на Съединените американски щати, по силата на правомощията, предоставени ми от Конституцията и законите на САЩ, обявявам май 2019 г. за Национален месец на приемната грижа. Призовавам всички американци да спазват този месец, като отделят време да помогнат на децата и младежите в приемната грижа и да признаят ангажираността на онези, които се докосват  техния живот, като отдадат нужното на своите приемни родители и други възпитатели.

Това подписвам днес, на тридесетия ден на април, в годината на нашия Господ две хиляди и деветнадесета и на Независимостта на Съединените американски щати двеста четиридесет и третата.

Превод: арх. Христо Генчев

Станете почитател на Класа