Хайко Маас: Балканите са неделима част от Европа

"Не виждаме алтернатива на процеса по присъединяването на Албания и Северна Македония към ЕС", заяви в интервю за ДВ германският външен министър Хайко Маас и обеща на двете балкански държави активна подкрепа.

 

 

 

Отказът за започване на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания беше тежък удар за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, и особено за Германия, която много активно се застъпва за двете страни. Какво конкретно ще можете да предложите, на Скопие, например?

Хайко Маас: За Германия е ясно: страните от Западните Балкани са неделима част от Европа и тяхното бъдеще трябва да се разглежда като част от това на Европейския съюз. Огромната част от страните-членки на Общността се обявиха за започването на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония, тъй като това отговаря и на техните стратегически интереси. Но за целта е нужно единодушно решение. В момента работим за постигането на такова единомислие. Германия прави всичко, което е по силите ѝ, за да се постигне обща позиция в ЕС и скоро да започне преговорният процес с Албания и Северна Македония. Смятам ясно да подчертая това в Скопие.

Какво очаквате от Северна Македония и Албания в тази трудна за тях ситуация? Франция отказа да им даде зелена светлина" за преговори, поради съмнения относно напредъка на реформите в двете страни.

Хайко Маас: Искам да окуража Северна Македония и Албания, както впрочем и другите страни от региона, да следват неотклонно курса на реформи: защото реформите  нямат за цел единствено да ги сближат с ЕС, реформите са в интерес и на самите граждани от тези страни. Укрепването на правовата държава и решителните действия срещу корупцията и организираната престъпност са централни задачи на всяко правителство, което мисли за бъдещето на своята страна. Опозицията също носи отговорност: политическото съревнование и конкуриращите се идеи, така характерни и необходими за всяка демокрация, не трябва да спъват една страна в нейното развитие.   

Македонският премиер Зоран Заев обвърза политическото си бъдеще със започването на преговори с Брюксел. Сега страната е изправена пред нови избори, а най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която открито отхвърля споразумението за новото име на страната,има нелоши шансове за успех. Ако тя се върне на власт, може да се опита да анулира споразумението. Какво ще направите, за да не се допусне това?

Хайко Маас: Преспанското споразумение с право се определя като историческо – то реши един спор, който Гърция и Северна Македония водиха почти три десетилетия. Споразумението откри пътя за евроатлантическата интеграция на Северна Македония.

С това двете страни дадоха пример на целия регион, а и извън него. Те показаха, че с лидерски качества, смелост и далновидност е възможно да бъдат решавани конфликти, смятани за непреодолими, и да се постигат трудни компромиси. Скоро ще поздравим Северна Македония като 30-ти член на НАТО. Още една пречка по пътя към членството в ЕС беше отстранена и на мен ми е трудно да си представя, че някой би искал да провали всичко това - защото по този начин би вкарал Северна Македония в международна изолация.

Мнозина отбелязват, че ЕС не е спазил обещанието си пред двете страни, както и че по-нататъшното разширяване на Общността е по принцип нежелано. Обсъждат се нови концепции за региона: говори се за мини-Шенген, за норвежкия модел. Вие как гледате на тези алтернативи на пълноправното членство?

Хайко Маас: Не виждаме никаква алтернатива на процеса по присъединяване към ЕС. Само чрез него могат да се създадат стимули за трайни реформи – особено в областта на правовата държавност. Съвсем друг въпрос е дали механизмът по присъединяването не би могъл да бъде подобрен. Засилването на регионалното сътрудничество допълва процеса на приобщаване към ЕС. Всичките 6 страни от Западните Балкани имат интерес от подобряването на добросъседските отношения и на икономическото сътрудничество. Това прави Западните Балкани като цяло по-атрактивни.

Докато ЕС е разединен и парализиран по отношение на Западните Балкани, САЩ стават все по-активни. Във въздуха отново витае идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово. Какво противопоставят Германия и Европа на тези идеи и как оценявате руския ангажиментв региона?

Хайко Маас: Европейският съюз символизира перспективата за свободен живот, сигурност и относително благоденствие. Никой друг не предлага модел, който да е сравним с нашия. А с милиардните си помощи и многобройните си инструменти за консултиране ЕС си остава най-важният донор за страните от региона. Германия се ангажира и допълнително и отпуска трицифрени суми в милиони по силата на двустранни споразумения.

Що се отнася до идеята за размяна на територии или за корекция на границата между Косово и Сърбия, ние не смятаме, че това ще допринесе за стабилизирането на региона. Затова се застъпваме за нов старт на диалога с цел да се постигне обхватно споразумение, което да сближи двете страни с ЕС.

Стремим се и към конструктивно сътрудничество с Русия – въпреки различията, които имаме. Разбираме колко е важно да поддържаме добри отношения и да развиваме културния обмен. Всичко това не влиза в противоречие с членството в ЕС.

От март 2018 г. Хайко Маас е външен министър на Германия. От декември 2013 до март 2018 той беше министър на правосъдието.

Станете почитател на Класа