Опасно: Хонконг ври и кипи

Хонконг не може да се успокои. Полицията вече заплашва да стреля с истински патрони. Но насилието може само да роди ново насилие, пише в коментара си Филип Билски.

 

 

 

Кадрите от Хонконг за съжаление вече са ни до болка познати: горящи барикади, водни оръдия, запалителни бомби. Напрежението в бившата британска колония продължава да ескалира.

Полицията в Хонконг вече действа фактически без никакъв контрол. Явно така ще бъде и занапред. Дори когато върши груби закононарушения, полицията на практика остава в зоната на безнаказаността. Правителството на Хонконг съвсем отчетливо показа, че не е готово да отстъпи пред исканията на демонстрантите. Включително и пред най-важното им настояване: да има независимо разследване на насилията, извършени от полицията.

Насилието ражда насилие

Но склонността към насилие отчетливо нараства и у отсрещната страна - сред демонстрантите. Всички видяхме стрелците с лъкове и самоделните катапулти за изстрелване на запалителни бомби. Демонстрантите вече действат насилствено не само срещу представителите на държавната власт. Те понякога нападат и цивилни граждани - просто поради това, че са на различно мнение или критикуват протестното движение. В мрежата от няколко дни се въртят шокиращи кадри, които илюстрират тази тенденция.

Полицията в Хонконг току-що оповести, че ще увеличи натиска върху демонстрантите и дори заплаши с използването на истински куршуми. Отсега е ясно обаче, че колкото повече полицията увеличава натиска, толкова повече ще се множат и проявите на насилие от страна на демонстрантите.

Хонконг има политически проблем

За да разберем как се стигна до сегашното положение, просто трябва да хвърлим поглед назад - към случилото се през последните години. През цялото това време широки прослойки от населението в Хонконг излизаха на мирни протести срещу нарастващото влияние на Пекин и се застъпваха за демократичните си права. Тези протести обаче не доведоха до нищо. И много от демонстрантите стигнаха до извода, че промяна не може да се постигне само с мирни протести.

Всъщност Хонконг е изправен пред политически проблем. И ако правителството иска да се измъкне от сегашната задънена улица, това може да стане единствено чрез намиране на политическо решение. В момента обаче това изглежда повече от невероятно. И правителството не предприема никакви видими усилия в тази посока.

Станете почитател на Класа