ЕС: Ще отвърнем като едно цяло на американските мита

Европейската комисия (ЕК) иска да разреши възникналия търговски спор със САЩ относно френския цифров данък, но предупреди, че Европейският съюз (ЕС) ще „реагира като едно цяло“, ако Вашингтон наложи мита срещу Париж, съобщава Euractiv.

Говорител на Комисията заяви във вторник (3 декември), че блокът ще се стреми към „извънредни дискусии, за да разреши този проблем по приятелски начин“, за да предотврати спор в Световната търговска организация (СТО). 

Но ако преговорите се провалят, различията между ЕС и САЩ по отношение на френския данък трябва да бъдат представени пред СТО, споделя говорител на ЕК.

„Това е мястото за уреждане на търговски спор“, добавя той.

По-рано днес администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплаши Франция със 100-процетни мита вноса на някои френски продукти, включително луксозни стоки и вино, на стойност 2,4 млрд. долара, след като американско разследване установи, че цифровият данък „дискриминира американските компании“ като Google, Apple, Facebook и Amazon.

Франция трябва да представи своите коментари по темата до 6 януари, а изслушването по този случай ще се проведе на следващия ден в Конгреса на САЩ.

Ако САЩ решат да наложат мита върху френските стоки, говорителят на Комисията заяви, че ЕС „ще действа и ще реагира като едно цяло“.

Миналия юли Франция прие 3-процетен данък, който се прилага за фирми с глобални приходи от над 750 милиона евро годишно, генерирани от цифрови дейности, от които 25 милиона евро са генерирани на нейна територия.

В реч пред репортери в Париж френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че френският данък „не е срещу никоя държава или компания“. Той обясни, че основата на закона е "справедливо данъчно облагане" на цифровите дейности в целия свят.

Льо Мер припомни, че Франция е готова да премахне френския данък веднага щом бъде постигнато споразумение по предложението на ОИСР за дигитален данък на глобално ниво.

 „Франция е готова (да приеме предложението на ОИСР). Ако САЩ също са готови, това е краят на въпроса, това е краят на трудностите между Франция, САЩ и ЕС ”, по този въпрос, посочи още френският министър.

Но ако Доналд Тръмп откаже да намери мирно решение и така или иначе да наложи мита срещу Франция, „няма да имаме друг избор освен да отговорим на ниво ЕС“, добави Льо Мер.

Европа сигнализира, че ще се обедини зад някоя от своите членки, ако съществува заплаха от наказателни санкции в рамките на търговски спор.

Миналия август, когато администрацията на Тръмп за първи път заплаши Париж с мита, тогавашният председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа ще отговори на въпросните налози.

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа