Африка затъва в дългове

Африка затъва в дългове
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    11.12.2019
  • Share:

Рекордните цени на суровините и ниските лихвени проценти насърчиха африканските страни да вземат заеми, както през 90-те години на миналия век. Сега някои от тях се борят с дълговете на фона на свиването на доходите в следствие на забавянето на икономическия растеж, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Държавният дълг като процент от брутния вътрешен продукт в африканските страни на юг от Сахара се е удвоил през последното десетилетие, доближавайки се до нивото от началото на века. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви през ноември, че това е причина за безпокойство. Според фонда от 54 страни на континента 20 се доближават или вече са изпаднали в затруднено положение, което значи, че срещат трудности в изпълнението на задълженията си.

 

Африка затъва в дългове както през 90-те

 

Африканските правителства набраха около 26 млрд. долара от международните пазари тази година, което е близо до 30-те млрд. долара през 2018 г., възползвайки се от предимствата си на фона на инвеститорската жажда за доходност в свят на отрицателна доходност. Волатилните валути на континента обаче увеличават риска от заемането в стабилни такива, а растящата цена на обслужването на дълга може да се случи за сметка на други разходи в региона, който е дом на повече от половината бедни хора в света.

„Условията са узрели за много по-високо ниво на държавния дълг“, посочи Соня Гибс, Институт по международни финанси. По нейни думи каквото и да предизвика следващата криза, когато това се случи, вероятно рискът от разпространението ѝ ще е по-висок, защото инвеститорите се насочват към по-доходоносни активи.

Допълнителни опасения от нова криза създава ръстът на преките кредити от Китай. Правителството, банките и предприемачите от азиатската страна са предоставили заеми на стойност 143 млрд. долара на африкански държавни компании в периода между 2000 и 2017 г., сочат данни на Китайско-африканска изследователска инициатива (SAIS-CARI) към университета „Джон Хопкинс”.

„Африка все още е далече от дългова криза“, твърди нейният най-голям кредитор.

„Някои отделни държави имат по-високо ниво на дълга спрямо брутния вътрешен продукт, което е проблем“, заяви ръководителят на Африканската банка за развитие. Според него съотношението на дълга към БВП на Африка все още е „в рамките на приемливите граници“.

Плащанията по външния дълг сега изяждат средно около 13% от приходите на африканските правителства спрямо 4,7% през 2010 г., сочат данните, събрани от британска компания.

Прекаленото харчене и срива на цените на стоките през 90-те години доведе до дългова криза, която подтикна кредитори и богатите държави да отпишат задълженията на десетки африкански страни през 2005 г. Този път опрощаването на дълговете може да не е толкова лесно.

Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа