Путин: Руският газ ще доминира и в Азия, но и в Европа!

Стартирането на «Силата на Сибир» ще позволи на Русия да засили позициите си на китайския пазар на газ, но това не означава, че ще замени европейския пазар с азиатския, казва eкспертът Франсис Перен. Не забравяйте и за другите два мащабни проекта — «Северен поток-2» и «Турски поток».

Русия и Китай наскоро откриха новия газопровод «Силата на Сибир», който ще позволи на руснаците да изнасят синьо гориво за азиатските си съседи. Как този тръбопровод променя ситуацията в енергийния сектор? Франсис Перин, старши сътрудник в Института за международни и стратегически изследвания (IRIS), изрази своето мнение по този въпрос.

Става въпрос за изпълнението на първия договор за доставка на руски газ за Китай. Това е изключително важно събитие, като се има предвид тежестта на неговите участници. Русия е истински гигант в газовия сектор, вторият най-голям производител в света и първият износител на природен газ. Китай е първият световен потребител на всички енергийни ресурси. Освен това говорим за огромни обеми газ: 38 милиарда кубически метра ще се продават на Китай всяка година в продължение на 30 години, което е общо над трилион кубически метра.

Сделката ще допринесе за икономическото, енергийното и отчасти стратегическото сближаване между двете страни, въпреки че има и някои нюанси. Въпреки че Русия утвърждава позицията си на китайския пазар на газ, който е много голям и показва бърз растеж, тя не иска да замени европейския пазар с азиатския.

Русия и Газпром възнамеряват да останат основният доставчик на газ на европейския пазар, като същевременно развиват все по-често доставките за Азия. Русия се стреми да стане основен доставчик и на двата пазара.

Точно такива бяха и са намеренията на Путин.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа